Wat ga je uit de weg door altijd maar bezig te zijn?

Altijd maar bezig?

Ben jij altijd maar bezig? Voor jou 'never a dull moment', want niks doen is niks voor jou.

Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom dit zo is? Wat gebeurt er met je als je gedwongen zou worden om een half uur stil op een stoel te zitten zonder beeldscherm, afleiding of gezelschap? En... dat je niet mag slapen. Wat zou dat in jou teweeg brengen?

Of zou je best wel willen niksen, maar vind je jezelf op zo'n moment waardeloos, lui of nutteloos? Dus zelfs als je jezelf een moment rust zou gunnen, dan kun je er niet eens van genieten. Kun je niet niksen zonder je schuldig te voelen?

Als je geen tijd inbouwt om niks te doen, put je jezelf op den duur uit. En mensen die altijd bezig zijn, staan meestal niet goed in contact met hun gevoel. Analyse, praktisch bezig zijn en bedenken en organiseren van het volgende project zijn vertrouwde bezigheden voor deze personen. Maar daar is toch niks mis mee? Of...

Rust in jezelf

Als je geen rust meer in jezelf kunt vinden en niet vanuit je gevoel leeft, ontbreekt meestal de diepere verbinding met jezelf en lukt het om die reden ook niet om de diepere verbinding met een ander te ervaren. Contacten blijven daarom vluchtig en op de oppervlakte hangen. Het is vanuit de oppervlakte niet mogelijk om een ander aan te voelen en op gevoelsniveau te begrijpen. Beleving vindt dan vooral vanuit jezelf plaats en jezelf echt inleven in de ander zal niet goed lukken. Tegelijkertijd heb je dat dan niet echt in de gaten, tenzij de ander je hierop wijst, en dat is dan niet fijn om te horen. Knap als het je dan lukt om niet in de verdediging te schieten of zelfs in de (tegen)aanval te gaan.

Een lang verhaal misschien om enige bewustwording te creëren dat je te weinig tijd neemt om niks te doen en tijdens dat niksen het jezelf gunt om tot jezelf te komen. Tot jezelf komen? Wat is dat dan? Dat is aandacht geven aan je binnenwereld. Aandacht geven aan dat wat er in jouw lichaam voelbaar is. En dat wat je opmerkt, de fysieke sensaties, toe te staan. Dit betekent dat je wat je voelt, niet labelt als negatief, of er vanaf wilt. Nee, je kiest ervoor dat je, wat je in jezelf ervaart, wél wilt voelen. Waarom? Om tot jezelf te komen. Om gebruik te maken van je aangeboren systeem  van voelen. Voelen wat er in je lichaam gebeurt en daar naar te luisteren.

Neem je herstelmomenten

Je kunt je misschien wel voorstellen dat als je op je telefoon zit of een film kijkt, je nog steeds geen aandacht hebt voor wat er in jouw lichaam plaatsvindt. Je denkt dat je even een moment van ontspanning hebt door op jezelf te zijn, maar niks is minder waar. Ook al neem je passief informatie tot je, je hersenen zijn nog steeds actief. Er worden nog steeds hormonen in je lichaam aangemaakt die jou in actie zetten. Om jezelf gezond te houden heb je het nodig om echt rust en herstelmomenten in te bouwen. Dat doe je door naast goede nachtrust ook dagelijks momenten in te bouwen waarop je even met niks of niemand bezig bent. Waarop je de actieve en passieve actieknop even uit zet.

Door dagelijks momenten van echte rust in te bouwen, door te niksen, of te staren en alles dat in je gebeurt gewoon te laten gebeuren, herstelt jouw fysiologisch systeem waardoor je daarna weer kunt opladen. Zonder deze momenten, verleer je en jouw systeem dus ook, hoe te ontspannen.

Om je hierbij te helpen hebben we een gratis, hele bijzondere 'Meditatie: Een moment van ontspanning' voor je. De unieke muziek is diep ontspannend voor je hoofd en lichaam. Deze week kreeg ik nog terug van iemand, die de meditatie zelfs vier keer achter elkaar had beluisterd: 'Heelijk ontspannend!! Chapeau.'

Wil jij dat ook?

Kies dan voor ons zeer complete en beproefde online training: Van Gedachten naar Gevoel

En we snappen dat je eerst een idee wil hebben van een product voordat je je hiervoor aanmeldt. Daarom bieden we je kans om geheel vrijblijvend en gratis een proefles te volgen van ons unieke zelf-ontwikkelingsprogramma Van Gedachten naar Gevoel. Wil je dat? Klik dan hier!