Bezieling vanuit innerlijke stilte in je werk en leven

Wat maakt het leven wezenlijk? Voor mij: mijn kern voelen. Terwijl ik dit schrijf luister ik naar een meer dan prachtig muziekstuk van Wim Mertens waardoor ik mijn essentie in mijn binnenste voel vibreren. Ik ervaar een ultieme verstilling, totale  aanwezigheid in het moment, terwijl mijn lichaam de vloeiende beweging van de in mijzelf voelbare vibratie volgt. Een intens mooie ervaring.

Een zweverig verhaal? Graag neem ik je mee in mijn ontmoeting met een advocaat/partner van een middelgroot kantoor, recentelijk tijdens een persoonlijk verdiepingsweekend. Het raakte mij hoe deze man, die in zijn werk steunt op zijn intelligentie en mentale kracht, zijn verlangen deelde om zijn hoofd, zijn alerte geest te verstillen en meer vanuit zijn hart en essentie te leven. Een verlangen dat ook ik uit eigen ervaring ken. De bezieling die hieruit sprak en de wijsheid dat dit tot een betere dienstverlening en meer persoonlijk geluk zou leiden, was hartverwarmend. En tegelijkertijd was er de schroom. De schroom om zijn wens, om bijvoorbeeld een stilte ruimte in kantoor te creëren, met zijn collega’s te delen. Een huiver voor lacherigheid en oordelen over zweverigheid droegen bij aan de gescheiden werelden van werk en privé waarin deze man leeft.

Inmiddels weet ik door de vele persoonlijke ontmoetingen die ik heb met juristen dat dit niet een op zichzelf staand verhaal is. Het aantal mensen dat leeft met een innerlijk verlangen om meer bezieling en authenticiteit in hun professionele leven te brengen, neemt met de dag toe. Vele professionals leven naast elkaar met deze zelfde wens, maar er is een weerstand om dit met elkaar te delen.

Dit verlangen naar meer echtheid en bezieling is aanwezig, terwijl de rationele juristen en advocaten, die ze voor de buitenwereld zijn, de aangemeten rollen zorgvuldig op zich nemen en in stand houden. Deze gekunstelde personages ontmoeten elkaar. Wie zij werkelijk zijn, wordt verborgen gehouden. Dit vraagt een continue mentale alertheid over de beste strategie, rol, in te nemen positie en wat die van de ander zou zijn. Al deze mentale activiteit kost een grote hoeveelheid levensenergie en levensvreugde.

Weer voor een moment terug naar de advocaat tijdens het verdiepingsweekend. Aan het eind van het weekend deelde hij wat het weekend hem had gebracht: innerlijke stilte. Hij was weer in staat zijn diepste kern te voelen, en dat was hoor- en zichtbaar. Hij bruiste van levensenergie en elk woord dat hij uitsprak, werd rechtstreeks in ieders hart ontvangen.

Dat is wat er gebeurt als je je rol laat vallen, je je weer verbindt met jezelf, met je eigen kern, je innerlijke stilte. En dan? … hoor ik je denken… Ik kan mijn werk toch niet doen vanuit stilte? Juist wel! Wanneer je verlost bent van die continue mentale ruis, juist dan ben je in staat je denken te gebruiken wanneer dat nodig is. Dat doe je dan op een meer geconcentreerde en effectieve manier. Je gebruikt je verstand voor praktische doeleinden, maar je bent verlost van de onvrijwillige innerlijke dialoog. Je basis is innerlijke stilte. Wanneer je het verstand dan gebruikt, en vooral als je een creatieve oplossing zoekt, wissel je om de paar minuten af tussen denken en stilte, tussen verstand en niet-verstand. Vanuit deze bezieling is creatief denken mogelijk, omdat denken op die manier werkelijke kracht heeft.

Caroline Bun, voormalig advocaat en bedrijfsjurist, nu trainer en coach en samen met Lenet Leusink eigenaar van groeiNU!, het coachings en trainingsinstituut voor advocaten dat staat voor bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.

Klik hier om de Column uit Mr. magazine voor juristen November 2012 te downloaden.