Creativiteit

Terwijl ik in zat te wachten in de hal van één van de Zuid-As kantoren was ik getuige van een schaamteloos tafereel. Een advocaat gaf de receptioniste op luide toon te kennen dat het schandalig was dat haar document niet per direct door een koerier kon worden bezorgd. Er zal wel een fatale termijn hebben gespeeld, want er werd veel stampij gemaakt. De receptioniste diende als ‘stressbal’. Zij onderging de verbale agressie met een bewonderenswaardige rust. De receptioniste was zelfs nog in staat de tussendoor komende telefoontjes op een passende manier te beantwoorden.

Hoe het is afgelopen is mij niet bekend. De bevriende advocate arriveerde en we streken neer in een van de restaurantjes in de directe omgeving. Daar hing een typische sfeer: afstandelijk, onnatuurlijk beleefd, en het personeel leek getraind om zo veel mogelijk te verdienen aan hun ‘gasten’.

Op de terugweg naar huis merkte ik dat de ondervonden sfeer mij bezighield en ik er voor had te waken dat die een wissel op mijn gemoedsrust trok. Waar zat dat in? Hierop invoelend kwam ik er op uit dat het de ‘ik versus jij’ sfeer was. De sfeer van ‘ieder voor zich’ en ‘ik’ wil wat van ‘jou’ gedaan krijgen. Een sfeer die ik proefde in de hal, in het restaurant en ook ken vanuit mijn eigen ervaringen met de advocatuur.  Misschien klinkt dit je overdreven in de oren en heb jij hier helemaal geen last van. Toch wil ik je graag even mee nemen.

Ik draai de ‘camera‘ voor een moment terug en stel me voor hoe het ook had kunnen gaan. In de hal van het kantoor hoor ik de advocaat aan de receptioniste vragen of ze samen met haar wil kijken welke mogelijkheden er zijn om het document zo gauw mogelijk op de bestemming te krijgen. De receptioniste voelt zich uitgenodigd en gezien en met plezier graaft ze in haar uitgebreide netwerk en belt een bevriende koerier die bereid is deze spoedklus tussendoor te doen. In het restaurant hangt een warme ontspannen en losse sfeer. Er klinken speelse klanken en bij binnenkomst voelen we de uitnodiging om ons voor een rustig moment in dit restaurant te nestelen. Met aandacht bekijken we de goed uitziende menukaart die wordt aangereikt door de goedlachse bediening. Iedereen heeft er zichtbaar plezier in om onderdeel uit te maken van deze fijne ambiance. In alle vrijheid kiezen we uit waar we zin in hebben, en zonder enkele moeite betalen we op het eind de rekening. We geven een oprecht compliment aan de bediening en de keuken en stappen opgeladen, met een positief gevoel naar buiten.

Wat betekent dit? Alles wat we doen of laten is van invloed op de ander en onze omgeving. We hebben een vrije wil EN we staan niet los van de ander. Alle reden dus om elkaar de ruimte te geven en te bekrachtigen zodat het beste in de ander en onszelf boven komt. Zo ontstaat een nieuwe sfeer die ruimte biedt voor creativiteit, samenwerking, nieuwe initiatieven, synergie en kunnen tot dan toe bestaande grenzen worden doorbroken. Zo eenvoudig is het, direct binnen handbereik.

Caroline Bun, voormalig advocaat en bedrijfsjurist, nu trainer en coach en samen met Lenet Leusink eigenaar van groeiNU!, het coachings en trainingsinstituut voor advocaten dat staat voor bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.

Download de Column in Mr. Magazine voor juristen “Creativiteit” in Column Mr. augustus 2012