Flauwvallen door stress

Flauwvallen door stress

Flauwvallen door stress is mij welbekend. Het is al wel lang geleden. Waarschijnlijk 1993, toen ik als 26-jarige advocaat(-stagiare) bij een internationaal advocatenkantoor in Amsterdam werkte. De begeleiding die ik kreeg, zoals zeker ook in die tijd gebruikelijk, was minimaal terwijl ik me zeer verantwoordelijk voelde voor de juiste voortgang van mijn zaken. Het goed willen doen en tegelijkertijd bang om niet te voldoen aan de aan mij gestelde eisen. Een combinatie van factoren die faalangst en onzekerheid creëert. En een ieder die bang is om het fout te doen, kent spanning of zelfs stress.

Zondagavond voelde ik de stress in mijn lijf opbouwen voor de komende week en maandagochtend was de jingle van het radiostation (Radiooooo Noord-Hollandddd) die ik elke ochtend hoorde als mijn wekkerradio aanging, de angst-trigger. De jingle had het effect van een zenuwstoot in mijn maag. Zo ook op die ene maandagochtend. Ik stond op met een waas voor mijn ogen, een dof gevoel in mijn hoofd en pijn in mijn maag. Op het moment dat ik de keuken in wilde lopen om een pot thee te zetten, zag ik vlekken voor mijn ogen, kreeg het warm en tegelijkertijd brak het koude zweet me uit. Ik voelde dat ik moest gaan liggen, en terwijl ik door mijn knieën ging, viel ik flauw door de stress. Waarschijnlijk was ik al weer binnen een minuut bij bewustzijn, maar de schrik zat er goed in. Het was voor mij een ‘wake-up call’. Het was mij duidelijk dat ik niet goed voor mezelf gezorgd had en dat de in mij opgebouwde stress me zelfs had doen flauwvallen.

Wat gebeurt er als je flauwvalt als gevolg van stress of spanning?

Als je flauwvalt, ben je even bewusteloos. Als je veel stress ervaart kan dit ervoor zorgen dat je bloeddruk plotseling daalt waardoor er even te weinig bloed naar je hersenen gaat. Je raakt kort buiten bewustzijn. Het bijzondere van je lichaam is, dat het uit bescherming van je vitale organen, je spieren doet verslappen. Dan kun je namelijk niet anders dan gaan liggen en kan het bloed weer gemakkelijk naar je hoofd en dus je hersenen stromen. Zo lost alles zich vanzelf weer op.

Het is uiteraard wel van belang dat je de signalen die je lichaam je geven kort voordat je flauwvalt zoals oorsuizen, koud zweet, warm, licht in je hoofd, vlekken zien, niet negeert, maar zo gauw mogelijk gaat liggen. Dit om te voorkomen dat je op een nare manier ten val komt. Ben je zomaar flauwgevallen, of komt het vaker voor dat je flauwvalt of heb je zelfs ook andere klachten, dan is het zeker verstandig je te laten checken door je huisarts.

Onderzoek de oorzaak van je stress

Dat je flauwvalt als gevolg van stress of spanning is een signaal om serieus te nemen. Het betekent dat je teveel van je zelf vergt en dat je dus je situatie onder de loep moet nemen.

Veroorzaak je stress door je eigen gedachten? Ben je gestresst doordat je teveel van jezelf vraagt? Heb je stress in jezelf opgebouwd, doordat je emoties in jezelf opkropt en niet genoeg ontspanning in je leven inbouwt? Het is goed om dit te onderzoeken en aan te pakken.

Invloed van je gedachten

Neem je gedachten eens onder de loep. Stress en spanningen komen meestal voort uit wat je denkt. Je kunt dit op een eenvoudige manier testen op het moment dat je stress of spanning voelt. Als je dat voelt, denk dan eens voor de volle 100% aan iets dat je fijn vindt. Denk bijvoorbeeld aan het strand en de zee die het strand opspoelt, de kleine golfjes, een paar witte kopjes in de branding en het zand onder je voeten. Probeer dit eens een hele minuut vol te houden. Hoe voel je je dan? Word je rustiger? En denk dan weer aan dát waar je je druk over maakt. Voel je dan de stress in je lichaam opkomen? In dat geval kun je zeggen dat je denken, aan iets dat je moeilijk vindt, je stress geeft.

Vraag je dan af of de gedachte waar je stress van krijgt, ook echt op dit moment aan de orde is. Of heb je het alleen bedacht? Is het dus niet echt. Is het de angst voor iets dat heel misschien zou kunnen gebeuren? Of de angst voor het onbekende? In dat geval is het voor jou belangrijk om zelf de baas te worden over je eigen gedachten. Hoe je dat doet? Dat doe je door niet helpende gedachten af te kappen of ze te vervangen door een gedachte die je wel helpt. Zoals denken aan het strand of een veld met bloemen.

Vraag je te veel van jezelf?

Als je teveel van jezelf vraagt en niet naar je lichaam luistert, gaat je lichaam jou steeds sterkere signalen geven. En als je deze signalen blijft negeren, kan het zelfs zo zijn dat je lichaam je een wake-up call geeft. Dan kan het gebeuren dat je bloedvaten verwijden en je hart langzamer gaat kloppen, met flauwvallen tot gevolg. De hersenen krijgen dan tijdelijk minder bloed. Té veel van jezelf vragen kan ook tot gevolg hebben, dat je lichamelijke pijn of de in jou aanwezige emoties negeert. Pijn en emoties heb je niet voor niets. Die vragen je aandacht en als je dan geen aandacht geeft aan de pijn of emoties, en doorgaat alsof er niks aan de hand is, kan je lichaam ingrijpen.

Wat te doen bij pijn?

Het spreekt eigenlijk voor zich. Als je pijn hebt, wil je lichaam dat je doet wat nodig is. 

En wat te doen met emoties?

Emoties willen gevoeld worden. Als je je eigen emoties uit de weg gaat, opkropt of wegdrukt kunnen ze jouw lichamelijke systeem behoorlijk overhoop gooien. Zeker als het angst, stress en spanning is. Ontlading van deze emoties, door ze toe te staan in jezelf, is essentieel voor je gezondheid. Dit betekent dat je de energie van de emotie door je lichaam laat bewegen zonder er maar iets van te vinden of af te keuren, of er bang voor te zijn. Je kunt het aan. Als je de emoties niet aangaat, niet doorvoelt, stapel je ze in jezelf op en krijg je daar vroeg op laat vast van. En kan dit resulteren in  overspannenheid, burn-out of zelfs flauwvallen door stress..

Wat gebeurt er als je stress vasthoudt?

Als je stress vasthoudt, zul je je steeds beknelder voelen en op den duur nergens meer toe in staat zijn. Je put jezelf uit omdat je dan continu energie besteedt aan het onderdrukken van de stress, het vasthouden van je stress in je lichaam. Het niet willen voelen van je stress of andere emoties, is net zoiets als een een bal onder water proberen te duwen. En dat 24/7. Een uitputtende bezigheid. Of nog moeilijker, het terugduwen van de kurk op de champagnefles die je opent. Je brandt jezelf op.

Goed voor jezelf zorgen betekent dat je tijd inbouwt om te niksen

Het grootste probleem van de huidige tijd is dat bijna niemand meer de waarde van het niksen en het je vervelen inziet. We hebben het als mens eigenlijk nodig om elke dag even niks te doen. Maar nu we bijna allemaal onze mobiel pakken zodra er even niks anders te doen is, komt het er niet meer van. Terwijl je gedachten op de nulstand zetten voor ontlading en ontspanning zorgt, iets dat we als mens hard nodig hebben. Dus bouw tijd in om niets te doen. Hoe je dat doet? Gewoon door naar buiten te staren. Naar de bewegende blaadjes aan een boom te kijken of de wolken die voorbij drijven.

We hebben een gratis Meditatie met een korte introductie van Caroline beschikbaar voor je, met rustgevende muziek van Maurice. Klik hier als je hier een jaar lang gratis toegang toe wil hebben>>

Dus, ben jij wel eens flauwgevallen door stress?

Ga er dan niet lichtjes mee om. Grote kans dat toen je flauwviel door stress, je niet meer goed naar de signalen van je lichaam hebt geluisterd en je emoties niet de waarde had toegekend die ze voor je hebben. Je gedachten gingen naar alle waarschijnlijkheid met je aan de haal, en blijkbaar niet op een manier die je hielp. Tijd om dit te veranderen, te luisteren naar je lichaam, je emoties toe te staan en de baas te worden over je gedachten. Neem alles dat hierboven staat ter harte.

Zonder je dit te willen opdringen, maar wel omdat we het beste met je voor hebben, attenderen we je op Van Gedachten Naar Gevoel, een online, self help, programma dat al op dit moment voor je klaar staat in de Bun Self Academy. Een programma van 5 weken dat je zelfs een jaar lang kunt gebruiken om dichter bij jezelf en je gevoel te komen. Een programma dat je helpt om stress, spanning en andere in jezelf opgekropte emoties te verwerken. Je helpt om weer de baas te worden over je gedachten. Dit alles zorgt ervoor dat je tot volledige ontspanning komt, beter gaat slapen en daarmee goed voor jezelf zorgt.

Dus negeer de wake-up call nooit! 

Pak je probleem direct grondig bij de wortel aan en kies voor ons zeer complete en beproefde programma Van Gedachten naar Gevoel. Hier vind je meer informatie over onze online training: Van Gedachten naar Gevoel

En we snappen dat je eerst een idee wil hebben van een product voordat je je hiervoor aanmeldt. Daarom bieden we je kans om geheel vrijblijvend en gratis een proefles te volgen van ons unieke zelf-ontwikkelingsprogramma Van Gedachten naar Gevoel. Wil je dat? Klik dan hier!