DE KRACHT UIT JEZELF HALEN

 
Voor iedereen die Maurice en mijzelf wat beter kennen, weten dat we ons in ons dagelijks leven laten helpen door onze begeleiders van ‘boven’. Vandaag zeiden ze tegen mij, “Caroline schrijf weer een keer een stukje.” “Waarover?”, vroeg ik ze. “Over de kracht uit jezelf halen.” Ik zei nog “een goed idee”, maar toen ik aan het begin van de middag achter mijn laptop ging zitten, kwam er niks uit mijn handen. Ik had geen inspiratie, en het gaf me eerlijk gezegd op dat moment best een moedeloos gevoel dat mijn begeleiders er alle vertrouwen in hadden dat ik dat kon, en tegelijkertijd ik het gevoel had dat ik die kracht volledig ontbeerde.
 
De hele middag voelde ik me niet zo geweldig. Ik was nog zo van plan om de voorbereidingen voor de aanstaande korte vakantie te treffen. Spullen klaar te leggen. De auto ‘spik en span’ omdat we hem mogen ruilen met die van mijn broer. Maar nee hoor het zat er even niet in.
 
En nu, wel boodschappen gedaan, tijd genomen voor mijn dochter, een chocoladecake gebakken, eten gekookt, de auto opgeruimd en van binnen schoongemaakt, mail beantwoord, was gedaan. Hè? Toch best veel voor een zondag… Dus nu ik, terwijl het eten in de oven staat, een tweede poging doe om dit stukje te schrijven over ‘de kracht uit jezelf halen’, besef ik wat het is dat je toegang tot deze kracht geeft.
 
Het is vooral niet moeilijk denken en jezelf niets opleggen. Door het leven stap voor stap te nemen en één actie per keer in gang te zetten, dan komt het best goed. En soms moet je jezelf echt even tot iets aanzetten, maar hou het beperkt tot iets en niet tot het gevoel dat je zoveel of alles tegelijkertijd moet doen. Dat lukt je toch niet en dan kom je tot niets. Ik ben blij met dat wat ik wel heb gedaan.
 
Vanochtend werd ik met zorgen wakker. Maar me zorgen blijven maken over dat waar ik nu niks aan kan doen, zorgt er vooral voor dat ik teneergeslagen word en het verandert helemaal niks aan de situatie. En een teneergeslagen gevoel remt elke actie af. Mijn begeleiders zeiden terecht tegen mij, laat dit nu rusten. Blijf positief en houd hoop, want dat helpt. Het tegenovergestelde maakt kapot en dat is niet de kant die goed is voor je. En gelijk hebben ze. Zo haal je de kracht uit jezelf. Zet stap voor stap en dwing jezelf die eerste stap te zetten, de volgende stap volgt dan weer vanzelf. Net als die dominosteentjes in een rij. Je moet zelf het eerste dominosteentje omgooien, dan volgt de rest vanzelf. En soms is er een dominosteentje dat zo valt dat de volgende blijft staan. Daar moet je je niet door van de wijs laten brengen, maar dat is het moment dat je jezelf weer even bij je lurven moet pakken en weer een zetje moet geven. Dan gaan de steentjes weer. Zie je het al voor je?
 
Jij bent niet anders dan ik. En ik ben niet anders dan jij. We moeten ons zelf bij tijd en wijlen een zetje geven en dan gaat het weer. En zo haal je de kracht uit jezelf. Niet denken maar doen, is op dat moment het motto dat je helpt.