Lijkt je het fijn als je geen twijfel meer kent? Dat je je zeker voelt over je keuzes. Dat je zodra je voor een keuze staat, je een duidelijk gevoel krijgt bij wat voor jou het beste is. Velen zullen deze vraag bevestigend beantwoorden. Zonder twijfel hoef je niet terug te kijken, spijt te hebben of je onrustig te voelen.

Hoe ontstaat twijfel?
Ben je er van bewust waardoor twijfel ontstaat? Heb je enig idee? Het duidelijkst kun je dit ervaren door een oefening te doen. Neem iets waar je een keuze in hebt te maken. Eerst beweeg je je ogen omhoog en haal je het onderwerp van je keuze voor de geest. En je vraagt jezelf af wat je het beste kunt doen. Wat gebeurt er in je?

Daarna beweeg je je ogen naar beneden en haal je opnieuw dat voor de geest waar je een keuze in hebt te maken. En ook nu vraag je jezelf wederom af wat de beste keuze is. Wat gebeurt er dan?

Ikzelf vind het een handig en grappig hulpmiddeltje om denken en voelen te onderscheiden. De stand van je ogen heeft een connectie met je hersenen. Kijk je omhoog dan activeer je je denken. Kijk je omlaag dan activeer je je gevoelscentrum.

Mijn ervaring is dat als ik omhoog kijk, ik ga wikken en wegen en mijn verstand dan gebruik om te beredeneren wat de voor- en nadelen van de verschillende opties zijn. Als ik naar beneden kijk dan kom ik vanzelf in mijn gevoel en voel ik wat het beste – of juist niet goed – voelt. Of ik voel dat het antwoord nog niet duidelijk is, en ik daarom nog geen keuze moet maken. Als ik naar boven kijk, en in mijn denken terecht kom, ga ik zoveel nuances zien dat ik mezelf daarin verlies en vertwijfelt raak.

Intuïtie
Nu kun je natuurlijk zeggen dat de nuances belangrijk zijn en dat ik daar niet aan voorbij moet gaan. Het punt is echter dat als je ik zelf midden in een bepaalde problematiek zit en dan een keuze heb te maken, ik het geheel niet kan overzien vanuit mijn ratio. Zodra ik in mijn gevoel ga zitten, ‘kijk’ ik via mijn gevoel door al deze grenzen heen. Dat is ook wat je intuïtie doet. Zonder alles te overzien, geeft je intuïtie je richting. Dwars door al je ontbrekende kennis heen.

Als je bereid bent de controle van je verstand los te laten, kun je je gevoel de vrije loop laten en kom je tot hele heldere keuzes en antwoorden. Dat geeft rust, mits je je de gemaakte keuze niet alsnog in twijfel trekt met je verstand. Een bekende valkuil voor velen. Wees hierop beducht, blijf in je gevoel. Luister naar je intuïtie.

In feite is dit meer dan genoeg voor je om te weten. Intuïtie is geaccepteerd en wordt gebruikt sinds mensenheugenis. Dan kunnen we het daar het beste bij laten toch? Of proeft dit naar meer? Dan kun je hier verder lezen>>