Je verleden

Iedereen draagt het met zich mee: het verleden. Sommigen voelen zich er door getekend.  Anderen voelen zich er door verrijkt. Wat er ook in het verleden gebeurd is, het hoeft niet voor altijd een schaduw over het heden te werpen. Als je trauma’s hebt opgedaan, ben je dan voor altijd getraumatiseerd? Is het mogelijk om je los te maken van het verleden? Niet van de herinnering, die zal zeer waarschijnlijk blijven. Maar de emotionele lading die het verleden heeft, kan wel veranderen en in vele gevallen zelfs oplossen. Hoe dan?

Wat gebeurd is, gebeurt nu niet meer

Eerst is het belangrijk om je ervan te doordringen dat wat plaatsvond in het verleden, achter de rug is. Dat wat je hebt meegemaakt is voorbij en hoef je niet meer mee te maken. Tenzij je de, aan de gebeurtenis gekoppelde, emoties nog niet hebt verwerkt, en telkens aan dat wat gebeurd is terugdenkt. Door de herbeleving maak je de oude emoties opnieuw aan zonder dat je het feitelijk nog een keer meemaakt.

Door je denken, beleef je de emoties telkens weer

Neem het voorbeeld dat je vroeger mishandelt bent. De laatste keer dat dit gebeurde, is lang geleden. Maar je denkt hier nog dagelijks aan terug. De angst en spanning die dat destijds heeft veroorzaakt, draag je nog steeds met je mee. Door aan de mishandeling terug te denken, komt de in jou opgeslagen angst en spanning weer tot leven. Dit voelt naar en je stopt de opnieuw opgewekte angst weer snel weg. Je verwerkt niks, maar voelt het wel dagelijks. Je leeft nog iedere dag in angst en spanning.

Doorvoel de emoties

Wat helpt wel? Het helpt om de emoties die gekoppeld zijn aan de gebeurtenis van toen te doorvoelen, en uiteraard in een omgeving waar je je veilig voelt. Als je wordt geraakt in die oude angst of spanning door er aan terug te denken of doordat je hier onverwachts aan wordt herinnerd, helpt het je om de angst en spanning te voelen in de wetenschap dat er feitelijk niks gebeurt.

Richt je aandacht op je angst en de spanning. Geef de angst en spanning in je lichaam de ruimte totdat er niks meer van over is. Je kunt gaan trillen, ernstige zenuwen voelen, je hart en ademhaling kunnen versnellen, en je laat dit gebeuren. Je laat alle emoties komen zonder rem, je geeft de emoties de ruimte die ze nodig hebben. Dan raak je de emoties kwijt.

De emotionele lading raak je kwijt

De emotionele lading vervliegt en de gebeurtenis van toen voelt vanaf dat moment emotioneel anders aan. Ingeval van angst bij een traumatische gebeurtenis zal je de angst kwijt raken zodat je de gebeurtenis nog wel als heftig herinnert maar de paniek er niet meer aan gekoppeld is.

Het verleden achter je laten

Door je emoties toe te staan en de cyclus te doorbreken om keer op keer de oude emoties aan te maken, kun je het verleden achter je laten en je blik op het heden en de toekomst richten. De emotionele benauwdheid verdwijnt. En zo kun je dat waar je bang voor was: het voelen van je emoties, inzetten om jezelf te bevrijden.

Dan gebruik je de emoties waarvoor ze bedoeld zijn. Om het leven aan te kunnen. Door je emoties toe te staan en dit als voorbeeld te geven aan onze kinderen hervinden we de emotionele intelligentie die we bij onze geboorte al hadden. We worden emotioneel weer gezond en hebben weer meer veerkracht. Dit is de basis om vanuit je gevoel te leven.

Wil je leren hoe? Maak een telefonische kennismakingsafspraak.

Of volge ons unieke online zelf-ontwikkelingsprogramma: 'Van Gedachten naar Gevoel' .

En we snappen dat je eerst een idee wil hebben van een product voordat je je hiervoor aanmeldt. Daarom bieden we je kans om geheel vrijblijvend en gratis een proefles te volgen van ons unieke zelf-ontwikkelingsprogramma Van Gedachten naar Gevoel. Wil je dat? Klik dan hier!



Over de schrijver
Eigenaar Caroline Bun Coaching & Self Academy
Reactie plaatsen