een andere wereld
Caroline Bun
03/27/2024
2 min
1

Dromen over een andere wereld

03/27/2024
2 min
1

Meningen naast elkaar leggen of gelijk willen krijgen

Leren mensen het dan nooit? Waarom een ander de grond in boren omdat je je gelijk wilt halen? Waarom iemand uitschelden, mishandelen, het leven zuur maken of erger nog, dood wensen of zelfs maken, alleen omdat jij een andere mening hebt? De zwartheid, het gif, de haat die in mensen is gekropen is vernietigend en creëert de hel op aarde. En een hel op aarde treft iedereen. De een harder dan de ander, maar niemand kan daar aan ontkomen.

Als je iets vindt, heb je er dan niet genoeg aan dat je de vrijheid hebt om dat zo te mogen vinden? Als je iets gelooft, heb je er dan niet genoeg aan om dit zelf te geloven? Waarom moet je dit een ander opleggen, zelfs met het gebruik van geweld? En waarom moet je daarbij schreeuwen? En boos bij kijken? En de bezigheden van anderen verstoren?

Als we alle mensen op aarde de mensheid noemen, en dit als een soort zien, dan vind ik een groot deel van de mensheid  wreed, dom en -zoals het nu gaat - het leven onwaardig. De individuen die wereldwijd tolerant, liefdevol en vredig willen samenleven worden overstemt door de individuen die de hel op aarde creëren. Ik zou niet weten of dit ooit gaat veranderen. De leugen regeert en iemand die maar iets zegt dat afwijkt van de complexe, wereld breed gecreëerde leugens wordt gauw of in ieder geval op een tactisch moment letterlijk of figuurlijk een kopje kleiner gemaakt.

Naar elkaar luisteren

Waarom dan toch deze blog? Omdat ik wil blijven geloven dat verandering bij ons zelf begint. Het is nodig om naar elkaar te luisteren, te willen horen welke pijn er onder de meningen zit. Ik droom er van om de verharding in ieder van ons te keren en te luisteren naar het kwetsbare deel in onszelf en naar het kwetsbare deel van de ander. Dat we willen luisteren naar de pijn, het verdriet, de angsten, die verborgen liggen onder de harde uitspraken en de drang naar overheersing van de ander. Ik wil de mensheid niet opgeven. Ik wil blijven geloven in een wereld waarin we elkaar niet afmaken maar de wang toekeren ('Als iemand u op de ene wang slaat, keer hem dan ook de andere toe.') Een wereld waarin we afzien van vergelding, maar werken aan onderling vertrouwen, medemenselijkheid, elkaar helpen een waardig bestaan te kunnen hebben, naast en met elkaar te leven. Dit vergt een wereldwijde verzachting, wijdverspreide wijsheid, vergeving en het diepe geloof dat we met zijn allen een nieuwe start kunnen maken.

's Nachts droom ik ervan dat alle mensen die dit met mij willen in witte zachte kleding door de straten lopen, zachtjes neuriënd met tranen over hun wangen. Dat deze stoet steeds groter wordt. Zo groot dat dit zich wijd verspreidt. Dat iedereen zich hier bij wil aansluiten. Dat liefde en zachtheid de norm wordt en wapens kunnen worden vernietigd.Reacties
Categorieën