Ben je ontevreden?

Joni Mitchell zong al “You don’t know what you’ve got ‘Till it’s gone” (Big Little Taxi). Er zijn veel mensen ontevreden met wat ze nu hebben. En als je pijn hebt, veel rottigheid meemaakt of je vooruitzicht in je leven is werkelijk weinig positief, dan is dat heel begrijpelijk. Dat is niet waar ik het hier over heb. Het gaat bijvoorbeeld over de situatie dat je in een relatie bent en je partner voor lief neemt. Ondertussen kijk je om je heen naar mannen of vrouwen en zoek je de intimiteit met hen op. Of je hebt een baan en je kunt op je werk bijna alleen nog zien wat je niet goed of leuk vindt. Je bent kritisch op de organisatie, je collega’s of leidinggevende en gaat elke dag met tegenzin naar je werk. Of je stoort je aan je woonplek en bent jaloers op iedereen die in jouw ogen een mooier huis heeft.

Ga eens bij jezelf na wat jouw ergernis in je leven is. Waarop of op wie ben jij uitgekeken?

Stel je eens voor…
Nu doe ik een beroep op jouw voorstellingsvermogen. En ga hier echt in mee. Stel je serieus voor dat jouw partner, jouw werk, jouw huis of wat het ook is, wat je nu voor lief neemt of aan ergert, verdwijnt uit jouw leven. Èn nooit meer terugkomt. Einde verhaal. Geen weg terug.

In alle eerlijkheid: wat voel je?

Voel je je opgelucht? Dan is het werkelijk tijd om deze situatie te veranderen.  Je bent immers echt ontevreden. Als het over je relatie gaat, is het wel zo oprecht om de ander niet langer aan het lijntje te houden. Gaat het over je werk of woonplek, doe jezelf niet tekort en laat je niet leiden door angst. Stop er energie in om werk of een woonplek te vinden waar je blijer van wordt. Nu is het moment.

Krijg je een beklemmend gevoel? Voel je een (lichte) paniek bij het idee dat wat je had er niet meer is? Dan is het tijd om zelf anders in deze situatie te gaan staan. Want hoe je er tot nu toe instaat zal op den duur leiden tot het einde en maakt je nu al niet gelukkig en zodra ‘it’s gone’ al helemaal niet. Want dan besef je pas wat je had. Wat helpt je om anders in je situatie te gaan staan? Je al gevormde oordeel loslaten en met een nieuwe en open blik en vooral met je gevoel te kijken naar je partner, werk, huis of dat andere waaraan je tot voor kort hebt geërgerd. En je kunt beginnen om je motivatie voor deze verandering te halen uit het beklemmende of paniekgevoel dat je zojuist gevoeld hebt.

Niet denken maar voelen

Oordelen ontstaan door je denken. Als je het oordelen kunt laten, en vanuit je gevoel kijkt, ontdek je nieuwe dingen en kun je ook voelen wat jij kunt doen om de situatie te veranderen. Door te handelen uit je gevoel zal de verandering je weinig tot geen moeite kosten. Zo zou het zo maar kunnen dat je ineens voelt wat er echt is, bijvoorbeeld de bijzonderheid van de liefde van je partner, de onzekerheden van je collega’s en de potentie die je huis of dat andere wat in jouw leven speelt je te bieden heeft.

Als jij het wilt, kun je veranderen. Van ontevreden naar tevreden, je hebt het voor een groot deel zelf in de hand.

Heb je moeite om bij je gevoel te komen, lees dan hier verder>>


Wat een prachtig E book. Zeer mooi qua inhoud en vormgeving. Bedankt voor het geven van dit geschenk. Zo maar. Hopelijk vindt het zijn weg naar veel mensen.

Over de schrijver
Eigenaar Caroline Bun Coaching & Self Academy
Reactie plaatsen