Dichtbij jezelf blijven

Dichtbij jezelf blijven, weet jij hoe je dat doet? Durf je jezelf te zijn? Of houd je je bezig met wat anderen van je vinden? Laat je je gemakkelijk beïnvloeden door hoe anderen zich ten opzichte van jou gedragen?

Dan vind je dichtbij jezelf blijven waarschijnlijk moeilijk. Dichtbij jezelf blijven betekent dat je niet anders voordoet naar anderen dan dat je je voelt. Daarvoor is nodig dat je je gevoel kent, erkent en je daar oké mee bent.

Een aantal jaren terug gaf ik voor het eerst een ‘live’ radio-interview en ik was behoorlijk zenuwachtig, Een van de eerste vragen die me gesteld werd was deze. ‘Caroline, ik las op jouw website een stukje over dat het belangrijk is om dichtbij jezelf te blijven. Vertel, eens. Dichtbij jezelf blijven. Wat is dat?’ En terwijl de zenuwen nog door mijn lijf gierden werd er uiteraard een antwoord van mij verwacht. Het leuke was dat dit me een prachtige kans bood om het begrip ‘dicht bij jezelf blijven’ vanuit mijn eigen ervaring toe te lichten. En dat deed ik zo.

‘Ik zal je vertellen wat het voor mij is. Op dit moment voel ik de zenuwen door me heen razen. Daar vecht ik niet tegen. Ik ga niet doen alsof ik niet zenuwachtig ben doe er ook geen moeite voor doen om dit te verbergen. Ik onderken mijn zenuwen dus. Dan hoef ik niks te maskeren. Dat is voor mij dichtbij mezelf blijven. Kortom, ik doe me niet anders voor dan dat ik me voel. En ik kan je verklappen, dat voelt best lekker.’

De voordelen van dicht bij jezelf blijven

Mijn advies aan een ieder is: doe je niet anders voor dan wie je echt bent. Schaam je niet voor wat er in je voelbaar is. Dat is er niet voor niks. Met andere woorden, blijf dicht bij jezelf. De voordelen hiervan?

1. Geen rol. leugens of smoesjes meer

Je hoeft geen rol te spelen, te liegen of smoesjes te verzinnen als je iets wordt gevraagd. Bovendien kun je hierdoor ruimte geven aan je gevoelens en emoties. Dat is veel gezonder dan het tegenover gestelde doen, het onderdrukken van je gevoel en emoties. Kortom je doet jezelf niet langer te kort. En anderen weten hierdoor ook beter wat er bij jou speelt. Die kunnen je beter lezen en dus begrijpen.

2. Alleen nog doen wat goed voelt door dicht bij jezelf te blijven

Als je dicht bij jezelf blijft, loopt je leven zo goed als dat mogelijk voor je. Zelfs dat wat je vreest zal, doordat je dichtbij jezelf blijft, niet gebeuren. Dit verdient uitleg. Dichtbij jezelf blijven is in feite hetzelfde als naar je gevoel luisteren en naar je gevoel handelen. Dan doe je ‘wat goed voelt’ en doe je niet ‘wat niet goed voelt’. Stel dat een vriend vraagt of je mee op vakantie gaat. Dan antwoord je simpelweg of dit wel of niet goed voor je voelt. Je draait daar niet om heen.

3. Beter begrepen worden

Ik heb jaren geleden besloten om altijd eerlijk te vertellen waarom ik iets wel of niet wil. En ook al is dat soms best even spannend, het pakt altijd goed uit. Waarom? Omdat de ander voelt dat je eerlijk bent. Daardoor heeft diegene eerder begrip voor je, dan wanneer je om de waarheid heen draait. Weet dat je in je gevoel binnen krijgt wat goed voor jou je is. Zelfs als je zelf nog geen idee hebt hoe jouw besluit in de toekomst zal uitpakken. 

4. ‘Go with the flow’ door dicht bij jezelf te blijven

Dicht bij jezelf blijven brengt je leven in een flow. Omdat je op jezelf vertrouwt, op je eigen gevoel, maak je passende keuzes. Daardoor verval je minder in denken en piekeren. Zelfs als een hobbel op je pad komt. Ook dan volg je je gevoel en komt het weer goed. Je gevoel geeft je richting en zo laat je twijfel achter je.

Om dicht bij jezelf te kunnen blijven is het dus een vereiste dat je je gevoel toestaat. En daar gaat het bij velen nog mis.

We hebben een gratis Meditatie met een korte introductie van Caroline beschikbaar voor je, met rustgevende muziek van Maurice. Klik hier als je hier een jaar lang gratis toegang toe wil hebben>>

Pak je probleem direct grondig bij de wortel aan en kies voor ons zeer complete en beproefde programma Van Gedachten naar Gevoel. Hier vind je meer informatie over onze online training: Van Gedachten naar Gevoel

of begin met ons gratis E-book: Voelen de Weg naar geluk.

Wil jij met je emoties en gevoel aan de slag? Begin dan alvast met het downloaden van ons Gratis e-boek ‘Voelen de weg naar geluk’ . Een boekje vol waardevolle tips.


Wat een prachtig E book. Zeer mooi qua inhoud en vormgeving. Bedankt voor het geven van dit geschenk. Zo maar. Hopelijk vindt het zijn weg naar veel mensen.
Kijk deze video voor meer inspiratie!

Luister naar wat Caroline Bun te vertellen heeft over Dichtbij jezelf blijven.

Hoe blijf je dicht bij jezelf: ontdek je gevoel

Je innerlijke beleving

Je zou eens wat vaker tijd in je eentje door kunnen brengen. In gezelschap let je misschien te veel op de anderen. Door alleen met jezelf te zijn, word je sneller geconfronteerd met je eigen gedachten, meningen, overtuigingen, emoties, gevoelens en verlangens. Wellicht ontdek je ondermijnende gedachten. Bijvoorbeeld dat je jezelf minder vindt dan een ander of dat je je ergens voor schaamt. Ook al zijn deze gedachten niet waar, ze zijn er wel. En ze erkennen en vast te stellen dat het maar een gedachte is, geeft al lucht.

Door alleen te zijn, ontdek je meer over jezelf. Je kunt ups en downs ervaren en dat is vaak best moeilijk. Toch helpt het als je jezelf aanleert om al deze gevoelens toe te laten en te accepteren. Want daardoor wen je er aan om je aandacht bij jezelf te houden. En dan kun je voelen wat er in jezelf gebeurt. Op die manier kun je leren om je aandacht naar binnen te richten. Je niet te laten afleiden. En wat je voelt toe te staan. Zo leer je de eerste stap die nodig is om dicht bij jezelf te blijven.

Oefening om dicht bij je zelf te blijven

In de oefening ‘in contact blijven met jezelf’, zal ongetwijfeld de neiging opkomen om van jezelf weg te gaan. Stel je voelt onrust in jezelf. De oefening is om je aandacht op de onrust te richten. Deze onrust niet weg te willen hebben. Het niet te willen veranderen. Toch kan de neiging ontstaan om afleiding te zoeken. Denk aan gamen, eten of een filmpje kijken. Besef dat als je niet wilt voelen wat er in jou aanwezig is, je jezelf afwijst. Deze afwijzing van jezelf is liefdeloos, hard, en daarmee doe je jezelf pijn. Dit is niet anders dan wanneer je pijn voelt als een ander jou niet accepteert en afwijst. Maar nu doe je het zelf.

Dus vestig je aandacht wel op wat je in jezelf aantreft. Bijvoorbeeld de onrust. En neem jezelf voor de onrust precies zo te voelen zoals die is. Je wilt de onrust niet weg hebben. De onrust sta je toe. Als je dit doet ben je zacht voor jezelf. Zo kun je met mededogen naar je onrust kijken, of naar wat dan ook wat in jou voelbaar is. Wanneer je je onrust accepteert, accepteer daarmee ook jezelf.

Sta toe wat je in jezelf voelt, zo blijf je dicht bij jezelf

Keer op keer gaat het over het accepteren van wat in jou te voelen is. Verzet je er niet tegen. Maar sta het juist toe. Het vergt oefening, maar als je dit consequent toepast, leer je het snel. Zodra jij je op je gemak voelt met jouw innerlijke gevoelswereld, kun je dit ook gemakkelijker erkennen naar je buitenwereld. En dan komt het moment dat je durft te laten zien wat er in je leeft en wat je voelt. Het is dan niet meer nodig om je anders voor te doen of van je eigen gevoel weg te gaan. Zo blijf je bij jezelf.

Tot slot is er nog een heel groot voordeel. Als je al jouw emoties zonder oordeel tegemoet treedt, voelt en toestaat, zul je ze verwerken. Dan laat je oude emotionele ballast los en creëer je ruimte in jezelf. Daardoor verzacht je, heel je, en kom je tot het belangrijke punt dat je van jezelf kunt houden.

Wees helemaal hier, blijf bij jezelf

Door in je denken te verdwalen ga je weg van jezelf. Dan ben je immers niet meer (helemaal) aanwezig in je eigen gevoel(swezen). Dan ben je niet meer met je aandacht aanwezig op de plek waar je fysiek en feitelijk bent. Op dat moment herbeleef je eerdere gebeurtenissen, houd je je bezig met de onbekende toekomst of met anderen. Je leeft op dat moment in een denkwereld en niet meer in de werkelijkheid. Zo ontgaat je veel in je leven. Ook vele mooie dingen.


Wil jij leren hoe je dichtbij jezelf blijft? Volg dan onze online training Van Gedachten Naar Gevoel. Als je nu begint, sta je al snel krachtiger en met meer vertrouwen in het leven.


 

Wat een prachtig E book. Zeer mooi qua inhoud en vormgeving. Bedankt voor het geven van dit geschenk. Zo maar. Hopelijk vindt het zijn weg naar veel mensen.
Over de schrijver
Eigenaar Caroline Bun Coaching & Self Academy
Reactie plaatsen