Eerlijkheid binnen relaties

“Ik kan niet goed met haar praten” en ik kan ‘haar’ in deze zin net zo goed  vervangen door ‘hem’. Iets dat wij geregeld horen in onze praktijk. Uiteraard gaan we in op zo’n uitspraak. Als we dit uitdiepen blijkt vaak dat lang niet alles met elkaar wordt gedeeld. Belangrijke onderwerpen worden voor zichzelf gehouden. Weinig transparantie wat betekent dat er geen sprake is van eerlijkheid binnen de relatie.

Ik hoef toch niet alles met mijn partner te delen?

“Ik hoef toch niet alles met mijn partner te delen?”
“Ik heb toch ook recht op mijn eigen leven”
“Dat houd ik liever voor mezelf”
“Dat kan ik echt niet zeggen hoor!”

Wat betekent dit? Wat voor effect heeft het op je relatie als je er voor kiest om bepaalde zaken geheim te houden? Beïnvloedt dit de liefde? Om met de laatste vraag te beginnen. Het antwoord op deze laatste vraag is helder. Ja! Geheimen binnen je relatie beïnvloeden de liefde tussen jullie. Als je dingen achter houdt voor je partner heb je een geheim. En elk geheim zorgt voor een ongemakkelijk gevoel zodra het onderwerp van het geheim voorbij komt. Als je bijvoorbeeld niet hebt verteld dat je wat bent gaan drinken met een of andere collega en later kom je hem of haar samen tegen, dan kan dit zomaar een zenuwachtig gevoel bij je teweeg brengen. En als je partner dit ontdekt, zal die zich afvragen waarom je het verborgen hebt gehouden. Dit doet het vertrouwen in jou afbrokkelen.

Als eerlijkheid binnen je relatie ontbreekt, breek je de liefde

Door niet alles te zeggen, plaats je jullie liefde in een afgescheiden terrein. Je creëert een afgescheiden wereld waar je partner geen deel van uit maakt. En daarmee fragmenteer je je liefde voor je partner. En je kunt je afvragen of er dan nog wel volledige liefde is.

Liefde is iets wat je niet kunt pakken, maar kunt voelen. Liefde is alleen liefde wanneer het puur en onaangetast is. In liefde kan alles bestaan. In liefde is alles bespreekbaar. In liefde bestaat geen schuld en beschuldiging. In liefde is er begrip, vergeving, en bovenal de wens om de ander gelukkig te zien. En uiteraard is dit wederzijds. Geheimen staan liefde en geluk in de weg. Indien je geheimen voor elkaar hebt, ken je elkaar niet door en door. Laat je jezelf niet volledig aan de ander zien. Leef je in enige vorm van angst, die de liefde in de weg staat. En liefde dwing je niet af. Als je dingen verborgen houdt binnen een relatie, probeer je de liefde te beïnvloeden ofwel naar je hand te zetten. En liefde en manipulatie (dingen naar je hand zetten), gaan niet samen.

Eerlijkheid binnen je relatie zorgt voor diepgang

Als je diepgang wenst samen, als je de verbinding wilt voelen, als je intens liefde wilt beleven, kies dan voor volledige open- en eerlijkheid. Niets is zo spannend als alles in open- en eerlijkheid met elkaar delen. Gun elkaar de emoties die hierdoor te weeg worden gebracht. Leer elkaar hierdoor ten diepste kennen. Hoe mooi is dat? Samen op ontdekkingstocht. Er is nog zoveel meer met elkaar te beleven dan dat je tot nu toe hebt ervaren. Als je je mond houdt, dingen voor jezelf houdt, stop je het gezamenlijke avontuur. En zet je de weg open naar een avontuur met een ander. Dat mag uiteraard, maar is het begin van het einde van een gelukkige relatie met je huidige partner. Tenzij je omkeert op de ingeslagen weg van geheimen voor elkaar. Wat kies jij?

Hulp nodig in je relatie? Lees hier dan verder>>


 

Wat een prachtig E book. Zeer mooi qua inhoud en vormgeving. Bedankt voor het geven van dit geschenk. Zo maar. Hopelijk vindt het zijn weg naar veel mensen.

Over de schrijver
Eigenaar Caroline Bun Coaching & Self Academy
Reactie plaatsen