“Ik kan niet goed met haar praten” en ik kan ‘haar’ in deze zin net zo goed  vervangen door ‘hem’. Iets dat wij geregeld horen in onze praktijk. Uiteraard gaan we in op zo’n uitspraak en als we dit uitdiepen blijkt bijna altijd dat over en weer veel of soms weinig maar wel belangrijke onderwerpen binnen relaties voor zichzelf worden gehouden.

“Ik hoef toch niet alles met mijn partner te delen?”
“Ik heb toch ook recht op mijn eigen leven”
“Dat houd ik liever voor mezelf”
“Dat kan ik echt niet zeggen hoor!”

Wat betekent dit? Wat voor effect heeft het op je relatie als je er voor kiest om bepaalde zaken geheim te houden? Beïnvloed dit de liefde? Om met de laatste vraag te beginnen. Het antwoord op deze laatste vraag is helder. Ja! Geheimen binnen je relatie beïnvloeden de liefde tussen jullie. Hiermee maak je jullie liefde voorwaardelijk. Liefde is niet te vatten, alleen iets dat je kunt voelen. Liefde is alleen liefde wanneer het puur en onaangetast is. In liefde kan alles bestaan. In liefde is alles bespreekbaar. In liefde bestaat geen schuld en beschuldiging. In liefde is er begrip, vergeving, en bovenal de wens om de ander gelukkig te zien. En uiteraard is dit wederzijds. Geheimen staan liefde en geluk in de weg. Indien je geheimen voor elkaar hebt, ken je elkaar niet door en door. Laat je jezelf niet volledig aan de ander zien. Leef je in enige vorm van angst die liefde in de weg staat. En liefde dwing je niet af. Als je dingen verborgen houdt binnen een relatie, probeer je de liefde te beïnvloeden ofwel naar je hand te zetten. En liefde en manipulatie (dingen naar je hand zetten), gaan niet samen.

Als je diepgang wenst samen, als je de verbinding wilt voelen, als je intens liefde wilt beleven, kies dan voor volledige open- en eerlijkheid. Niets is zo spannend als alles in open- en eerlijkheid met elkaar delen. Gun elkaar de emoties die hierdoor te weeg worden gebracht. Leer elkaar hierdoor ten diepste kennen. Hoe mooi is dat? Samen op ontdekkingstocht. Er is nog zoveel meer met elkaar te beleven dan dat je tot nu toe hebt ervaren. Als je je mond houdt, dingen voor jezelf houdt, stop je het gezamenlijke avontuur. En zet je de weg open naar een avontuur met een ander. Dat mag uiteraard, maar is het begin van het einde van een gelukkige relatie met je huidige partner. Tenzij je omkeert op de ingeslagen weg van geheimen voor elkaar. Wat kies jij?

Hulp nodig in je relatie? Lees hier dan verder>>