Geen nee kunnen zeggen

Weer eens geen nee kunnen zeggen?
Heb jij je wel eens laten overrompelen? Dat je werd gevraagd iets te doen, je gevoel ‘nee’ zei, maar je uit begrip voor de ander of omdat je ‘nee zeggen’ moeilijk vond, het toch deed? Door het toch te doen verlies je energie en voel je je er ook nog eens niet lekker bij. Voor jezelf dus een uiterst slechte situatie. De ander heeft er profijt van. Tenzij, die ander van je houdt. Als er echt liefde is, dan zal die ander zich hier ook niet fijn bij voelen. Dan is het voor jullie beiden een slechte situatie. En als het er niet direct uitkomt, dan wordt het vast later door jou uitgesproken. En dan voelt die ander zich alsnog rot.

In je hoofd schieten

Dit laten overrompelen gebeurt alleen als je uit je gevoel gaat en in je hoofd schiet. Je moet je gevoel wel uitschakelen wil je iets tegen je zin kunnen doen, zonder dat de ander dat (overduidelijk) merkt. Hoe zou jij het vinden als een ander iets voor jou doet, wat niet strookt met zijn of haar gevoel?

Word je daar blij van? Vind je dat fijn? Klopt dat voor jou? Als je deze drie vragen met ‘nee’ beantwoord, zou je je kunnen afvragen waarom jij dit wel voor een ander zou doen. Grote kans dat die ander, als hij of zij weet hoe jij je er bij voelt, dat helemaal niet wilt.

Dit is geen betoog om niks voor een ander over te hebben. Het kan oprecht heel fijn zijn om een ander te helpen, te verrassen of een plezier te doen. Het allermooiste is dit als je er zelfs helemaal niks voor terug hoeft te hebben, zelfs geen bedankje. Gewoon omdat het leuk is en omdat het je eigen keuze is. Dingen die je op die manier doet, geven heel veel energie. Maar hoeveel van de dingen die jij doet zijn hierop gebaseerd?

Oefening om nee te kunnen zeggen

Ik heb een oefening voor je. Neem jezelf voor om een dag lang, alvorens je ingaat op een verzoek van een ander, eerst te voelen of je dit vanuit je gevoel ook echt wilt doen. En als je dat niet wilt, voel je wat wel goed voelt om te doen. Vervolgens zeg je, indien dit zo is, ‘nee, dat voelt niet goed’, zonder excuus. En je geeft aan wat wel goed voelt. Een spannende oefening. En een oefening die je dichter naar jezelf brengt. Een oefening die energie oplevert en meer plezier in je leven.

Wil jij niet meer vanuit je hoofd maar vanuit je gevoel leven en handelen? Lees hier verder>>

 


 

Wat een prachtig E book. Zeer mooi qua inhoud en vormgeving. Bedankt voor het geven van dit geschenk. Zo maar. Hopelijk vindt het zijn weg naar veel mensen.

Over de schrijver
Eigenaar Caroline Bun Coaching & Self Academy
Reactie plaatsen