Het effect van muziek

Vandaag hoorde ik een meisje vertellen over een liedje dat ze had gemaakt voor kinderen van circa 6 jaar. Het liedje had tot doel deze kinderen blij te maken. Eerst had ze onderzocht van welke muziek, welke klanken de kinderen blij of juist niet blij werden. En daarna had ze een zelfde onderzoek gedaan naar de invloed van teksten. De uitkomst van het onderzoek was dat de klanken van de muziek meer van invloed waren op het blij worden dan de woorden. Dat is wellicht niet zo verrassend. Kon jij als kind ook blij worden van het meezingen in je eigen verzonnen taal met vrolijk klinkende liedjes?

Ik luisterde vanavond naar het liedje van het meisje en werd er echt vrolijk van. En ook al ben ik geen zes meer, ook voor mij was het een lekker deuntje waardoor ik zin kreeg om te dansen en er heel blij van werd. Muziek kan je vrolijk maken, troost geven, herinneringen omhoog brengen, een gevoel van vrijheid geven, verlangen opwekken en nog veel meer. Zeker de moeite waard om te gebruiken als je je niet zo lekker voelt.

Emoties voelen door muziek

Nu kun je muziek uiteraard gebruiken om in een andere stemming te komen. Maar dan stop je het gevoel dat er is en er uit wil weer weg. Je zou er ook eens voor kunnen kiezen om op zo’n moment te voelen welke emotie je voelt en een muziek opzetten die je helpt om die emotie juist sterker te voelen. Als het verdriet is, helpt het om muziek op te zetten waardoor je verdiet helemaal naar boven komt. Als het teleurstelling of boosheid is helpt het om muziek op te zetten die je boosheid in beweging brengt en je die helemaal doet voelen. En als je je emoties volledig de ruimte hebt gegeven dan raak je ze kwijt en zul je je opgelucht voelen.

Muziek heeft op die manier een helende werking. Het is niet voor niets dat wij in onze praktijk veel met Maurice zijn muziek werken. We hebben muziek die emoties in beweging zet, gevoelens losmaakt, helpt om los te laten, ruimte in je creëert en je helpt om tot jezelf te komen. Als je dat wat in jou omhoog komt, dat wat je in jezelf voelt, toestaat, is dat enorm helend. De muziek kan je daarbij helpen. Je moet eerst ergens doorheen, maar daarna voel je je beter en in het beste geval weer blij.

In onze sessies maken we vaak gebruik van muziek, lees hier over onze werkwijze.

Lees hier verder over de bijzondere muziek van Maurice>>> 

Wat een prachtig E book. Zeer mooi qua inhoud en vormgeving. Bedankt voor het geven van dit geschenk. Zo maar. Hopelijk vindt het zijn weg naar veel mensen.

Over de schrijver
Eigenaar Caroline Bun Coaching & Self Academy
Reactie plaatsen