Keuzes maken

Wanneer je moeite hebt met keuzes maken, kan het twee oorzaken hebben:

  1. Je luistert niet naar je gevoel, of
  2. het is nog niet het juiste moment.

Als je niet naar je gevoel luistert bij het maken van een keuze, ga je er vanzelf over nadenken. Je weegt alle voors en tegens tegen elkaar af en zo probeer je tot een weloverwogen besluit te komen. Je wilt de voors en de tegens van elkaar aftrekken of bij elkaar optellen, en op basis van de het resultaat je keuze maken. ‘Jammer genoeg’ staat de waardering van de voors en de tegens van een keuze niet vast en kom je bij elke herberekening tot een andere uitkomst. Zo ontstaat er twijfel.

Nog niet het moment om een keuze te maken

Als het niet het juiste moment is om een keuze te maken, dan zal je gevoel geen uitkomst bieden. Het blijft neutraal en voelt als een ‘niet weten’. Dat klopt dan ook want doordat het nog te vroeg is voor een keuze, heb je er nog geen duidelijk gevoel bij.

Het juiste moment om een keuze te maken

Als het wel het juiste moment is voor een keuze en je luistert naar je gevoel, dan zegt je gevoel:  ‘Niet doen’ of ‘Doen’.

Als je gevoel zegt dat je het niet moet doen, dan kun je er van op aan dat je beter uit bent door er niet voor te kiezen. Waarom? Of het antwoord hierop weet je al. Of je zult het ontdekken nadat je de keuze voor ‘Niet doen’, hebt gemaakt. Soms laat deze ontdekking nog een tijdje op zich wachten. Dit vergt vertrouwen. Een vertrouwen dat je kunt halen uit de rust die over je heen komt zodra je gevolg hebt gegeven aan je gevoel om het niet te doen.

Als je gevoel zegt, doen! Dan is het voor jou het beste om het te doen. Ook al vind je het spannend, of ben je bang voor de consequenties. Zelfs als er ook nadelen aanzitten. Handelen naar de keuze die je gevoel je ingeeft maakt je echt gelukkiger. En soms wordt dat je pas later in zijn geheel duidelijk. Maar ook hier geldt dat je vertrouwen op je gevoel belangrijk is. Wanneer je gevoel zegt ‘doen’, dan is het zaak om bij elke twijfel (ontstaan door je denken) weer terug te gaan naar je gevoel. In je gevoel vind je de kracht en bevestiging dat je de juiste keuze hebt gemaakt.

Keuzes maken in verschillende situaties

Uit gewoonte kun je bijvoorbeeld nog steeds omgaan met iemand, terwijl je als je eerlijk naar je gevoel luistert, dit al een tijd lang niet meer goed voelt. Uit angst voor eenzaamheid durf je het contact niet te beëindigen. Door er voor te kiezen in contact te blijven ondanks dat je gevoel zegt dat het niet goed voor je is, zet je (iets in) je leven ‘on hold’ en ontneem je jezelf de kans op een gelukkiger en vrijer leven. Door er voor te kiezen deze omgang te beëindigen, krijg je ruimte en rust in jezelf, en voel je je vrijer. Deze vrijheid biedt je de kans om tot jezelf te komen, en vanuit jezelf nieuwe mensen te ontmoeten waardoor je weer tot leven komt.

Keuzes spelen uiteraard op allerlei vlakken in het leven een rol, bijvoorbeeld in relaties. Het kan gebeuren dan twee mensen niet meer gelukkig zijn in hun relatie. De aandacht voor elkaar is weg en ergernis blijft over. Ze  leven langs elkaar heen en wat er overblijft is een verstandelijke afspraak om de woning en eventueel de zorg voor kinderen te delen.

Is het tijd om een keuze te maken?

In het relatie voorbeeld is het tijd voor een keuze. Als er nog wederzijdse liefde is, dan is het hard nodig om opnieuw voor elkaar te kiezen. Als de liefde weg is, dan is elkaar los laten de keuze die tot geluk leidt. Liefde is een gevoel. Liefde is niet een optel- en aftreksom van dingen.

Caroline legt uit hoe je in jezelf herkent wanneer een bepaalde keuze kloppend voor je is en wanneer niet.

Pas op voor wat je voelt als gevolg van je denken

Je gevoel wijst je de weg in je keuzes. Wel is hier een kanttekening op zijn plaats.

Soms kan iemand een angst voelen om een keuze te maken. Deze angst is meestal een angst voor het onbekende door je gebrek aan vertrouwen. Je durft niet op je gevoel te vertrouwen. En juist het vertrouwen op je gevoel geeft je de kracht om de keuze te maken en door te zetten. Alleen als er een directe aanleiding is om je angstig te voelen, de angst die je vleugels of kracht geeft in een plotselinge gevaarlijke situatie, is het waard om naar angst te luisteren. Bijv. als je iets op je af ziet komen en je weet nog net op tijd te vluchten of weg te springen. Dat is waardevolle en levensreddende angst. Maar angst voor het onbekende is van een andere orde. Op deze angst is het eeuwenoude gezegde: Angst is een slechte raadgever, van toepassing. Laat je hier niet door leiden.

Trek lering uit het verleden

Kijk eens terug in je leven en ga na welke keuzes je op je gevoel hebt gemaakt en in welke keuzes je je gevoel hebt genegeerd. Put hieruit het vertrouwen dat je kunt voorvoelen wat goed is voor jou. En beloof jezelf dat je je gevoel niet meer zult negeren. Ga voor je geluk!

Als je het moeilijk vindt om een belangrijke keuze te maken is het belangrijk om weer in je gevoel te komen. Hiervoor hebben we een bijzondere online training Van Gedachten Naar Gevoel. Binnen vijf weken sta je anders in het leven, en maak je gemakkelijker de juiste keuze.

We hebben een gratis Meditatie met een korte introductie van Caroline beschikbaar voor je, met rustgevende muziek van Maurice. Klik hier als je hier een jaar lang gratis toegang toe wil hebben>>Over de schrijver
Eigenaar Caroline Bun Coaching & Self Academy
Reactie plaatsen