Moeite met keuzes maken

Wanneer je moeite hebt met het maken van een keuze kan het twee oorzaken hebben:

  1. Je luistert niet naar je gevoel, of
  2. het is nog niet het juiste moment.

Als je niet naar je gevoel luistert, terwijl je een keuze probeert te maken, denk je er over na. Inherent aan het nadenken over welke keuze je zult maken, is dat je alle voors en tegens tegen elkaar afweegt en zo tot een weloverwogen besluit denkt te komen. Je wil uitrekenen wat de uitkomst is en dat wordt je keuze. ‘Jammer genoeg’ staat de waardering van de voors en de tegens van een keuze niet vast en kom je bij elke herberekening tot een andere uitkomst. En uiteraard leidt dit tot twijfel.

Als het niet het juiste moment is om een keuze te maken, dan zal je gevoel geen uitkomst bieden. Het blijft neutraal en voelt als een ‘niet weten’. Dat klopt dan ook want doordat het nog te vroeg is voor een keuze, heb je er nog geen duidelijk gevoel bij.

Het juiste moment om een keuze te maken

Als het wel het juiste moment is voor een keuze en je luistert naar je gevoel, dan zegt je gevoel:  ‘Niet doen’ of ‘Doen’.

Als je gevoel zegt dat je het niet moet doen, dan kun je er van op aan dat je beter uit bent door er niet voor te kiezen. Waarom? Of het antwoord hierop weet je al, of je zult het ontdekken nadat je de keuze voor ‘Niet doen’, hebt gemaakt. En soms laat deze ontdekking nog een tijdje op zich wachten. Dit vergt vertrouwen. Een vertrouwen dat je kunt halen uit de rust die over je heen zal komen zodra je je hebt overgegeven aan je gevoel om het niet te doen.

Als je gevoel zegt, doen! Dan is het voor jou het beste om het te doen. Ook al vind je het spannend, ook al ben je bang voor de consequenties, ook al zitten er ook nadelen aan. Handelen naar de keuze die je gevoel je ingeeft maakt je echt gelukkiger. En soms wordt dat je pas later in zijn geheel duidelijk. Maar ook hier geldt dat je vertrouwen op je gevoel belangrijk is. En als je gevoel zegt doen, dan is het zaak om bij elke twijfel (ontstaan door je denken) weer terug te gaan naar je gevoel, waar je de kracht en bevestiging voelt dat je de juiste keuze hebt gemaakt.

Uit gewoonte kun je bijvoorbeeld nog steeds omgaan met iemand, terwijl je als je eerlijk naar je gevoel luistert, dit al een tijd lang niet meer goed voelt. Uit angst voor eenzaamheid durf je het contact niet te beëindigen. Door er voor te kiezen in contact te blijven ondanks dat je gevoel zegt dat het niet goed voor je is, zet je (iets in) je leven ‘on hold’ en ontneem je jezelf de kans op een gelukkiger en vrijer leven. Door er voor te kiezen deze omgang te beëindigen, krijg je ruimte en rust in jezelf, en voel je je vrijer. Deze vrijheid biedt je de kans om tot jezelf te komen, en vanuit jezelf nieuwe mensen te ontmoeten waardoor je weer tot leven komt.

Keuzes spelen uiteraard op allerlei vlakken in het leven een rol. Een van de dingen die ons de laatste tijd opvalt, is dat heel veel mensen niet gelukkig zijn in hun relatie. De aandacht voor elkaar is weg en ergernis blijft over. Partners leven langs elkaar heen, en wat er overblijft is een verstandelijke afspraak om de woning en eventueel de zorg voor kinderen te delen. Het beginsel dat je elkaar op 1 zet, wat in het begin van de relatie nog zo was, en wat de relatie tot stand heeft gebracht, is verdwenen.

Is het tijd om een keuze te maken?

Herken je je in deze situatie? Tijd voor een keuze. Als jullie nog wederzijdse liefde voelen, dan is het hard nodig om opnieuw voor elkaar te kiezen en de ander op 1 te zetten. Als de liefde weg is, dan is de enige keuze die tot geluk leidt, uit elkaar. Liefde is een gevoel. Liefde is niet een optel- en aftreksom van dingen.

Je gevoel wijst je de weg in je keuzes. En een kanttekening is hier op zijn plaats. Vaak horen we, maar ik voel angst om een keuze te maken. In dit geval is angst het residu van je denken en niet het diepere gevoel waar je je keuze op zou moeten baseren. De angst die je voelt, is angst voor het onbekende, door je gebrek aan vertrouwen. Je durft niet op je gevoel te vertrouwen. En juist het vertrouwen op je gevoel geeft je de kracht om de keuze te maken en door te zetten. Alleen als er een directe aanleiding is om je angstig te voelen, de angst die je vleugels of kracht geeft in een plotselinge gevaarlijke situatie is het waard om opvolging aan te geven. Bijv. als je iets op je af ziet komen en je weet nog net op tijd te vluchten of weg te springen. Dat is waardevolle en levensreddende angst. Maar angst voor het onbekende is van een andere orde. En op deze angst is het eeuwenoude gezegde: Angst is een slechte raadgever, van toepassing. Laat je hier niet door leiden.

Kijk eens terug in je leven en ga na welke keuzes je op je gevoel hebt gemaakt en in welke keuzes je je gevoel hebt genegeerd. Put hieruit je vertrouwen op je gevoel en beloof jezelf dat je je gevoel niet meer zult negeren. Ga voor je geluk!

Als je hulp nodig hebt bij het maken van een belangrijke keuze, kunnen we je helpen weer in je gevoel te komen en van daaruit tot een keuze te komen. Neem gerust contact op zodat we je kunnen vertellen hoe we je kunnen helpen. Voor contact klik hier.