Relatieproblemen

Je bent eerst blij met je relatie en dan toch na korte of langere tijd ontstaan de eerste relatieproblemen. Hoe kan dit toch?

In de meeste gevallen word je verliefd op iets in de ander dat je mist in jezelf. In het begin is dat geweldig, maar na een tijdje kan het irritant en zelfs pijnlijk worden. Je grootste ‘leermeester’ wordt je grootste ergernis en je liefde vermindert. Een onaantrekkelijk scenario, maar helaas wel in vele gevallen hoe het gaat. Je relatie legt dan bloot wat je niet goed vindt aan jezelf.

In een relatie zijn, kan je de meest geweldige inzichten geven over jezelf. Samen aan jezelf en aan je relatie werken is een prachtig groeiproces. De essentie voor een geslaagde relatie is LIEFDE en het ‘commitment’ om vanuit deze liefde alles te beleven, te voelen, aan te gaan, uit te spreken en aan de relatie te werken. Het is wezenlijk om elkaar veiligheid te bieden, om naar elkaar te luisteren en elkaar de ruimte gunnen voor emoties en gedachten zonder elkaar daarom te veroordelen. Dat is essentieel om relatieproblemen te voorkomen.

Totale eerlijkheid

Totale eerlijkheid over wat je voelt en wat je denkt, is misschien wel het moeilijkste wat er is binnen een relatie. Waarom? Omdat de emoties en gedachten van de een vaak de pijnpunten raken van de ander. En dat kan heel gemakkelijk weer leiden tot elkaar verwijten toewerpen, je afsluiten voor de ander, de moed verliezen, het ‘houden van’ kwijt raken etcetera. Dat dit gebeurt, is meestal niet te voorkomen, maar zolang je dit niet erg vindt, en jezelf en elkaar er telkens aan herinnert dat er vooral ook liefde is voor elkaar, kom je er samen weer uit.

Relatieproblemen, of een gezonde relatie?

Een gezonde relatie is niet eenvoudig. Het vergt namelijk liefde, continu je best voor elkaar willen en blijven doen, geduld, begrip voor elkaar en misschien het allerbelangrijkste voelen dat je SAMEN completer bent dan alleen.

Relatieperikelen zijn niet erg. Besef dat het niet zo is dat je elkaars gaten moet opvullen. Het gaat er wel over dat je elkaar liefdevol helpt de gaten te herkennen en te laten zien en ervaren dat deze gaten niet echt zijn. De gaten zijn illusoir, maar ervaar je door gebrek aan zelfwaardering, niet blij zijn met jezelf, onzekerheid. Wat daarvoor nodig is? Jezelf weer liefhebben en accepteren. Zelfaanvaarding is een opgave en niemand komt er onderuit, vooral niet in een intieme relatie. Let wel: hoe intiemer je relatie, des te duidelijker jouw eigen pijnpunten bloot komen te liggen. En pijnpunten kan je alleen helen door ze te herkennen, ze liefdevol te omarmen en dan te ervaren dat je al heel bent.

Ruimte geven aan elkaar klinkt gemakkelijk, maar wordt in de meeste gevallen als heel moeilijk ervaren. 

De rol van emoties bij relatieproblemen

Relatieproblemen ontstaan vaak door emoties als

  • angst voor afwijzing of verlies,
  • boosheid door onbegrip,
  • verdriet en
  • eenzaamheid

Als beide partners in staat zijn om deze emoties toe te staan en ook elkaar de ruimte en liefde te geven voor het voelen van deze emoties, helpt dit om relatieproblemen op te lossen of zelfs te voorkomen. En dit is een groot geschenk aan elkaar en daardoor krijgt de relatie de rol waar die op het diepste niveau voor dient: de ander liefdevol te helpen weer helemaal van zichzelf en van de ander te houden, samen gelukkig te zijn door je eigen heelheid en de gezamenlijke eenheid en liefde te ervaren!

Ook in dit proces van gezamenlijkheid kunnen wij ondersteuning bieden door samen met jullie te kijken naar:

  • jullie gevoelsleven
  • de mentale, emotionele, fysieke en energetische interactie tussen jullie beiden
  • en wat nodig is om jullie zelf en elkaar weer terug te vinden en in liefde te leven.

De liefde voor jezelf is de basis. Dit betekent dat je goed voor jezelf zorgt. Dat je in contact bent met je gevoel. Voor velen nog moeilijk. Maar als je dit echt wilt, kunnen we je daarbij helpen door middel van onze relatie coaching en daardoor zal je leven ten positieve veranderen!

Over de schrijver
Eigenaar Caroline Bun Coaching & Self Academy
Reactie plaatsen