Van onzekerheid naar zelfvertrouwen
01 november 2021 

Van onzekerheid naar zelfvertrouwen

Heb jij net als vele anderen de wens om minder onzeker te zijn en met meer zelfvertrouwen in het leven te staan? Door ons werk weten we dat onzekerheid veel voorkomt.  En vanuit ons mens zijn kunnen we zeggen dat dit er voor kán zorgen dat je je best blijft doen, je gevoelig en kwetsbaar blijft en je nuances blijft zien. We leggen wel de nadruk op kán, omdat dit alleen het geval is wanneer je vrede hebt met je onzekerheid. In dat geval kun je profiteren van de positieve kanten van onzekerheid.

Schaamte en verzet tegen je onzekerheid

Als je je schaamt voor je onzekerheid en om die reden je gebrek aan zelfvertrouwen (uit alle macht) probeert te verbergen, leidt dit meestal tot bot en ongenuanceerd gedrag. Als je je tegen je eigen onzekerheid verzet:

  • kun je het niet veranderen en sluit je je af voor je gevoel waardoor je niet meer in staat bent je af te stemmen op je omgeving
  • óf je haalt jezelf dermate onderuit en raakt op anderen gericht, dat je jezelf lam legt en een speelbal wordt van je omgeving.

Schaamte voor en verzet tegen je onzekerheid zijn de ‘killers’ voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen.

Van onzekerheid naar zelfvertrouwen

Het begint ermee je onzekerheid te onder- en te erkennen. Alleen dan kun je er iets aan doen. Besef dat ieder mens onzeker is. Het enige dat we als mens zeker weten is dat we zijn geboren en dat we dood gaan. Wat er in ons leven zal gebeuren zal de tijd ons leren. We kunnen er wel van alles aan doen om ons leven zo fijn mogelijk te laten verlopen maar veel omstandigheden hebben we niet zelf in de hand. De mens die goed is zijn situatie te accepteren en vandaar uit te werken aan verandering is vele malen gelukkiger dan de mens die zich tegen zijn situatie verzet en zijn levensgeluk door deze situatie laat bepalen.

Je onzekerheid onderkennen leidt tot meer zelfvertrouwen

Als je je onzekerheid accepteert hoef je niet meer bang te zijn dat een ander jouw onzekerheid ontdekt. Als iemand jou op je onzekerheid wijst, hoef je alleen te zeggen: Ja dat klopt. De angst om ‘door de mand te vallen’ kun je loslaten. Je wordt niet meer in beslag genomen door zelf ondermijnende gedachten en je kunt al deze energie stoppen in wat je te doen staat. Dat geeft rust en vanuit deze rust kom je tot betere resultaten en heb je aandacht voor dat wat je aandacht verdient. In de interactie met anderen zal iedereen dit voelen en wat je doet en zegt zal beter gezien en gehoord worden. Deze reacties zul je door jouw rust en aandacht signaleren en hieruit put je vertrouwen. En zo kom je in een opgaande spiraal van positiviteit en bouw je zelfvertrouwen op.

Soms is het nodig om de kern van je onzekerheid eerst helder te hebben voordat je deze opgaande spiraal kunt ingaan. En je zult wellicht nog wat steun en begeleiding nodig hebben om dit te kunnen accepteren. Zowel in het helder krijgen van de kern als in het accepteren van deze onzekerheid is enige hulp en begeleiding erg prettig. Als je die stappen eenmaal gezet hebt, maak je een vliegende start. Een vliegende start naar een fijner en ontspannen leven vanuit een goede balans tussen onzekerheid en een gezonde dosis zelfvertrouwen. 

Wat een prachtig E book. Zeer mooi qua inhoud en vormgeving. Bedankt voor het geven van dit geschenk. Zo maar. Hopelijk vindt het zijn weg naar veel mensen.


Over de schrijver
Eigenaar Caroline Bun Coaching & Self Academy
Reactie plaatsen