Emoties onderdrukken is ongezond
01 juni 2022 

Emoties onderdrukken is ongezond

Verdriet, angst, boosheid en blijdschap, de vier basisemoties waar we als mens over beschikken. Het is belangrijk dat we deze emoties niet onderdrukken. We hebben ze niet voor niets. Helaas dat verdriet, angst en boosheid vaak worden bestempeld als nare emoties. Als je zo over emoties denkt, sluit je je al snel voor deze emoties af. En dat is juist heel ongezond.

De functie van emoties

We hebben emoties nodig om het leven aan te kunnen. Verdriet voelen we als we door iets worden aangegrepen. Door het verdriet ongeremd te voelen, kunnen we die gebeurtenis verwerken. Dan gaat de lading van de herinnering af en kunnen we geschoond hiervan weer door met ons leven. Als we emoties opkroppen, ontnemen we ons een belangrijk menselijk instrument. Emoties hebben namelijk een belangrijke functie in ons leven.

Angst hebben we nodig als waarschuwing en om alert en adequaat te reageren in gevaarlijke situaties.

Boosheid is een waarschuwing aan onszelf dat er een grens wordt overschreden en geeft ons de kracht om voor ons zelf op te komen.

Blijdschap geeft ons de vreugde en de energie om door te kunnen en te willen in het leven.

Emoties onderdrukken

Als je emoties niet wilt voelen, bewaar je ze in jezelf. Omdat de natuurlijke gang van emoties is, dat ze wel gevoeld willen worden, ben je dan continu bezig deze emoties in bedwang te houden. Dit kun je aan het doen zijn, zonder dat je daar erg in hebt.

Als je last hebt van onverklaarbare  vermoeidheid, onrust in je lichaam, prikkelbaar, ongeduld en steeds vaker overweldigd kunnen worden door sterke emoties dan heb je hoogst waarschijnlijk een hoop onverwerkte emoties opgespaard.

Het onderdrukken van emoties leidt tot uitputting en is de nummer één veroorzaker van burn-out.

Emoties verwerken

Emoties als verdriet, angst en boosheid verwerk je alleen door ze ongeremd te voelen. En dit voelen doe je door je aandacht te brengen naar je emoties die je alleen kunt voelen in je lichaam. Soms is het voelen als zodanig sterk uitgezet dat je niks voelt in je lichaam. Dan is er eerst nog iets anders nodig. Namelijk dat je weer in je gevoel wordt gebracht. Daar kunnen we je goed bij helpen.

Zodra je weer iets voelt, is de volgende stap om zonder oordeel dat wat je voelt, toe te staan. Je omarmt dat wat je voelt in je lichaam, en dat wat je voelt, vind je helemaal oké.

Als je jarenlang emoties hebt opgespaard, ben je misschien bang dat er dan een enorme beerput met emoties opengaat. Als je dit samen met ons aangaat, zul je ervaren dat dit heel erg mee valt. In onze coaching sessies en in onze online training Van Gedachten Naar Gevoel helpen wij je de opgespaarde gevoelens toe te laten. We versnellen de verwerking met behulp van bijzondere helende muziek.

Bevrijd jezelf van oud verdriet, angst en boosheid

Gun jezelf een nieuw leven. Bevrijd van zwaarte veroorzaakt door gebeurtenissen in het verleden. Het zijn de emoties die je vasthoudt die deze zwaarte veroorzaken. Wij kunnen je hierbij heel goed helpen.

Mocht je twijfelen of dit echt mogelijk is, dan zou je de ervaringen van onze klanten kunnen lezen. Of wacht niet langer en maak direct een afspraak in onze online agenda of stuur ons eerst een bericht. Met een paar sessies voel je je al stukken beter.


Wat een prachtig E book. Zeer mooi qua inhoud en vormgeving. Bedankt voor het geven van dit geschenk. Zo maar. Hopelijk vindt het zijn weg naar veel mensen.

Over de schrijver
Eigenaar Caroline Bun Coaching & Self Academy
Reactie plaatsen