Zenuwachtig gevoel met of zonder reden
Al vanaf mijn eerste paardrijles had ik van tevoren een zenuwachtig gevoel. Dit sloeg op mijn darmen, en zorgde ervoor dat ik iedere woensdagmiddag en later, toen ik naar de middelbare school ging, de zaterdagochtend acute buikpijn kreeg. Ik was gek op paardrijden, maar tegelijkertijd was ik ook nerveus voor wat komen ging. En toen ik een paar jaar terug weer ging lessen, was het er weer. Geen idee waarom, maar het nerveuze gevoel overviel me zodra ik mijn rijkleren aantrok en was pas verdwenen zodra ik op het paard zat.
Er zijn een oneindig aantal situaties waarin mensen een zenuwachtig gevoel krijgen. Om maar wat te noemen: autorijles, op reis gaan, een date, jezelf moeten voorstellen in een groep, je eigen verjaardag vieren, een spreekbeurt, presentatie of een examen. Al jarenlang spreek ik mensen over hun twijfels en onzekerheden, En wat me hierbij opvalt is dat iedereen deze zenuwachtige gevoelens kent. Sommigen ontkennen dat in eerste instantie. Maar, als je dan wat meer op het onderwerp ingaat, blijkt zelfs de persoon met stalen zenuwen toch ook een situatie te kennen waarin het zenuwachtige gevoel de kop op steekt.
Zenuwachtigheid is menselijk en kan dus de beste overkomen. Het is zo’n gevoel dat je ineens kan overvallen. Als dat gebeurt begint het plotseling van binnen te trillen, lichtjes of soms best heftig. Dat onrustige gevoel kan je zelfs helemaal overnemen. Daar lijk je dan geen invloed op te hebben. Althans dat voelt zo.
Je kunt zenuwachtig zijn over iets. Dan weet je dat er een verband is tussen het zenuwachtige gevoel en dat wat komen gaat, zoals in mijn voorbeeld over het paardrijden. Maar het komt ook voor dat je ineens wordt overvallen door een zenuwachtig gevoel en niet weet waarom het gebeurt. Je bent zenuwachtig zonder reden. En dat biedt vaak de grootste uitdaging. Tegenwoordig lijkt het dat iedereen het liefst alles wil begrijpen waarom iets gevoeld wordt. Maar juist dat willen begrijpen zorgt ervoor dat je niet aan het allerbelangrijkste toekomt. Het simpelweg aandacht geven aan wat je voelt. Dat wil zeggen, het toestaan van het zenuwachtige gevoel. Het willen snappen van iets dat niet te begrijpen valt, leidt juist tot frustratie, verzet en kopzorgen. En zo brengt het je verder van je doel af. Het kwijtraken van de zenuwachtigheid of onrust.
Verzet tegen het zenuwachtige gevoel werkt in je nadeel
Bijna iedereen wil zo snel mogelijk van zijn zenuwachtige gevoel af. En door ervan af te willen verzet je je tegen dit gevoel, bewust of onbewust. En daarmee houdt je het juist vast. Het zenuwachtige gevoel is bestaat namelijk uit energie die door je lichaam beweegt, en je verzet werkt de beweging tegen. Hierdoor kan deze energie je lichaam niet verlaten maar hou je het juist in je lichaam vast.
Onrust voelen bij het wakker worden
Een bekend fenomeen is dat mensen wakker worden met een zenuwachtig gevoel. Midden in de nacht of in de ochtend. Dit vinden ze moeilijk, gaan hierover piekeren, en dan komen ze niet meer in slaap. Uiteraard leidt dit tot vermoeidheid wat het gemaal in het hoofd doet verergeren en als dit niet wordt doorbroken, kom je snel in een neerwaartse spiraal terecht.
Als we kijken naar alle mensen die we hebben gesproken en hebben begeleid, zien we het volgende. Er zijn mensen die zich niet meer afvragen waarom ze iets voelen. Die zien het als een gegeven. Zo van ‘het is zo’. Daarnaast zijn er mensen die op zoek gaan naar een verklaring voor dat wat ze voelen. Deze laatstgenoemde groep ervaart meer onrust en houdt hun zenuwachtige gevoel in stand. Zodra de ‘waarom’ vraag niet meer wordt gesteld, dalen de dwarrelende gedachten neer. Wat er dan overblijft is alleen het zenuwachtige gevoel. Een gevoel dat gevoeld moet worden om het kwijt te raken. Je moet het dus juist wel willen voelen. Het is nodig dat je je aandacht op dit gevoel richt, zonder het gevoel te veroordelen, zelfs zonder er van af te willen. Alleen dan kan de energie waaruit dit gevoel bestaat vrijelijk uit je bewegen.
Iedereen die iets van het zenuwachtige gevoel vindt, zoals vervelend, stom, eng, irritant of iets anders, creëert door dit oordeel verzet tegen de zenuwachtigheid. Vaak wordt de zenuwachtigheid hierdoor nog vervelender, en door het verzet hou je de zenuwachtigheid in je lichaam vast. Dit betekent dat je het gevoel niet kwijt raakt. Als je hier vaker tegenaan loopt, stapel je steeds meer zenuwen in je systeem op. Dan raak je op den duur overprikkeld, gestrest en oververmoeid. Die vermoeidheid wordt versterkt doordat je de zenuwachtigheid onderdrukt wat veel energie kost.
Zenuwachtig gevoel rond het hart
Wat ook vaak voorkomt is dat mensen een zenuwachtig gevoel rond het hart voelen. Angst en onrust laten zich meestal voelen op de borst. Een onrustig gevoel komt vaak voor als emoties onderdrukt worden. En dit onrustige gevoel wordt dan vaak weer vertaald als zenuwachtigheid. Het is dan belangrijk deze onrust aandacht te geven en te doorvoelen. Grote kans dat er ook andere emoties aan de oppervlakte komen die dan ook nog gevoeld willen worden.
Dit alles gezegd hebbende, heb ik een aantal tips voor je. Als je onderstaande tips consequent toepast, zal je de zenuwen die in je naar boven komen, verwerken en leren dat ook zenuwen maar een gevoel zijn die uit zichzelf kunnen verdwijnen.
1: HET IS WAT HET IS, NAMELIJK EEN ZENUWACHTIG GEVOEL
2: WIL WAT JE VOELT NIET VERANDEREN
3: BLIJF HET VOELEN ZOLANG HET ER IS, OOK ALS HET DUIDELIJKER VOELBAAR WORDT, WANT DAN KAN ER ZOVEEL MOGELIJK UIT
Om je hier bij te helpen hebben we een hele fijne Geleide Meditatie: Rust in je hoofd, door te voelen. Of als je alles nog grondiger wilt aanpakken en je leven echt een positieve draai wilt geven volg dan onze online training: Van Gedachten naar Gevoel
Wanneer goed om je gedachten te verzetten?
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat onrust of zenuwachtigheid de kop op steken omdat je tegen iets opkijkt. De welbekende angst voor het onbekende. In zo’n geval wordt de onrust groter naarmate er meer over gedacht wordt, vooral over wat er verkeerd kan gaan. Met je denken kun je veel in jezelf teweeg brengen. Het kan zelfs leiden tot paniekaanvallen of hartkloppingen. Het is dan belangrijk om weer de regie te pakken over je gedachten. Het is dan tijd om je gedachten te verzetten. Heb je hulp nodig om weer de baas te worden over je gedachten? Dan helpt onze online training: 'Van Gedachten naar Gevoel' je. Maar je kunt natuurlijk ook bij ons in de praktijk komen.
En we snappen dat je eerst een idee wil hebben van een product voordat je je hiervoor aanmeldt. Daarom bieden we je kans om geheel vrijblijvend en gratis een proefles te volgen van ons unieke zelf-ontwikkelingsprogramma Van Gedachten naar Gevoel. Wil je dat? Klik dan hier!