luisteren naar je gevoel
Gelukkig zijn
Caroline Bun
Gelukkig zijn
09/10/2022
6 min
0

Luisteren naar je gevoel

09/10/2022
6 min
0

Wat is dat eigenlijk, luisteren naar je gevoel?

Dit heb je vast wel eens gehoord: je moet luisteren naar je gevoel, dan komt het wel goed. Maar als je niks voelt of niet bij je gevoel kunt komen, waar moet je dan naar luisteren? Hieronder zal ik eerst ingaan op wat het betekent als je niet naar je gevoel luistert. Hoe het in de meeste gevallen is ontstaan. Dan reik ik je aan wat je er aan kunt doen om dit weer te keren. En dus wel weer naar je gevoel te kunnen luisteren. En tot slot lees je wat je er aan hebt. Veel leesplezier.

Denken staat het leven in het nu in de weg

Met je denken kun je afstand nemen van de werkelijkheid. In je gedachten kun je in een totaal andere wereld of tijd terecht komen. Je kunt denken over het verleden of over wat er in de toekomst nog allemaal wel of niet kan gebeuren. Je kunt fantaseren en je in situaties wanen die niet overeenkomen met waar je op dat moment echt bent. Hier kun je uiteraard best iets bij voelen, maar dat is gecreëerd door je gedachten. Niet dat dat erg is, maar het betekent wel dat je door je gedachten niet meer (volledig) voelt wat je leven op dit moment met je doet.

Met je gedachten afleiding zoeken voor je gevoel

Denken doe je met je hoofd. En dat is niet de plek waar je voelt. Je gevoel openbaart zich aan je door de fysieke sensaties in je lijf en met name het deel onder je hoofd.

Tijdelijke remedie om niet naar je gevoel te luisteren

Als je veel pijn hebt wil je misschien wel juist aan iets anders denken. Dan kun je op die manier de pijn wat verzachten, maar je lichaam negeren is natuurlijk niet verstandig. Dat kun je ook met emoties doen. Stel dat je heel verdrietig bent, dan kun je je gedachten verzetten en daardoor afgeleid worden van je verdriet.

Ook als je angstig bent voor iets dat komen gaat, kan het helpen om aan iets anders te denken. Zo kun je er voor zorgen dat je je minder druk maakt. Zo werkt het ook als je een situatie relativeert. Om die reden vertelde ik me zelf, toen ik zwanger was van mijn oudste kind en ik opzag tegen de bevalling: ‘Iedereen die op aarde rondloopt heeft een moeder die dit heeft doorstaan. Dus eigenlijk is het iets heel gewoons.’ Dit hielp mij om niet in paniek te raken door het vooruitzicht op de onvermijdelijke toekomstige bevalling.

Niet meer in contact staan met je gevoel

Het kan dat je niks meer voelt omdat het vroeger onveilig voelde om je emoties toe te staan. Je hebt het in contact staan met je gevoel daardoor afgeleerd. Bijvoorbeeld als je voor het hebben van bepaalde emoties bent afgestraft door iemand in je omgeving. Of je hebt als kind het voorbeeld van je ouders gevolgd die hun emoties niet toestonden en nogal rationeel in het leven stonden. In dit soort situaties leer je af om aandacht aan je emoties te besteden. Het negeren van je emoties doe je met je hoofd, met je gedachten. Eerst zul je dit nog bewust doen, maar na enige tijd zijn de emoties ver weg geraakt en leef je alleen nog maar vanuit je hoofd. Dit kan zelfs zo ver doorslaan dat als er iets ingrijpends gebeurt, de emoties direct worden weggestopt. Dan lijk je ongevoelig, wat op een diepere laag echt niet zo is. Je beleeft het leven dan alleen nog maar door wat je ziet, wat je er van vindt en er over denkt. Je voelt er niks of weinig meer bij.

Het leven vanuit je hoofd

Als je gevoel naar de achtergrond is verdwenen blijft het denken over. En als je veel herhalende gedachten hebt die je in de weg zitten, zou je dit ook piekeren kunnen noemen. Denken en piekeren kunnen de meesten als de besten. Daar hoeft bijna niemand moeite voor te doen. Sterker nog, het is vooral moeilijk om niet te denken. En al dit denken levert nauwelijks iets op. Het zorgt er wel voor dat je niet meer in contact staat met je gevoel. Dat is spijtig, want daardoor kom je in een vicieuze cirkel terecht. Doordat je niet meer weet wat voelen is, zul je al de uitdagingen die het leven je biedt alleen nog maar vanuit je denken tegemoet kunnen treden. Situaties worden hierdoor onnodig ingewikkeld, omdat je alles van alle kanten beschouwt en geen idee meer hebt wat voor jou het beste is. Twijfel kun je alleen nog maar stoppen door dan maar een knoop door te hakken. Wellicht nadat je anderen hebt geraadpleegd.

Je kunt niet meer naar jezelf, naar je gevoel luisteren

Omdat je niet naar jezelf, naar je eigen gevoel kunt luisteren, hoop je dat een ander weet wat goed voor je is. Dus, wat een ander zegt of voelt, maak je in dat geval belangrijker dan wat je zelf vindt of voelt. Daar komt dit op neer. Je durft niet naar jezelf te luisteren. Weet je wat dat betekent? Dat je niet je éigen leven leeft, maar het leven van een ander. Sterker nog, je leeft het leven van vele anderen. Het is maar net wiens mening je opvolgt. Klinkt dit overdreven? Tja, misschien, maar tegelijkertijd is het toch de realiteit.

Omdat je niet je eigen leven leeft, raak je het spoor bijster. Het creëert onrust in je die nog eens wordt versterkt door alle emoties die je ondertussen wel in jezelf verzamelt, maar niet meer specifiek kunt voelen.

En zelfs als je ergens voor kiest, knaagt ergens de vraag of je wel de juiste keuze hebt gemaakt. Je blijft onzeker. Je hebt geen houvast en ontbeert richting.

Waarom luister je niet naar je gevoel?

Je luistert niet naar je gevoel omdat je het niet meer kunt. Er is een kloof ontstaan tussen wie je op dat moment bent en je gevoel. Als je dit herkent is het hoog tijd om die kloof onder ogen te zien en te overbruggen. Maar hoe?

Weggestopte emoties belemmeren het luisteren naar je gevoel

Dat begint met weer te leren dat je ook een lichaam hebt waar je sensaties kunt bespeuren. En dan stap voor stap aandacht te geven aan de kleine of misschien zelfs grote sensaties die de weggestopte emoties je (soms) laten voelen. Zodra je weer ruimte geeft aan die emoties kunnen ze er uit. Misschien ben je bang dat er een beerput open gaat. Maar dat moet juist.

Onderbuikgevoel of angst?

Angst is zo’n gevoel dat lang bij je kan blijven. Oude angst, veroorzaakt door een vroegere gebeurtenis, kan je in je dagelijks leven flink in de weg zitten. Het zal je tegenhouden in het oppakken van nieuwe dingen. Telkens voel je je onprettig als er iets nieuws op je pad komt. En terwijl dit vaak ingegeven wordt door de oude angst, heb jij het gevoel dat je die stap beter niet kunt zetten. Je kunt geen beroep meer doen op je onderbuikgevoel want de oude angst zit in de weg. Reden genoeg om je oude onverwerkte emoties aan te pakken.

Van Gedachten Naar Gevoel, leren luisteren naar je gevoel

Van Gedachten Naar Gevoel, is onze online training waarin we je heel snel en op een manier die aansluit bij je aangeboren systeem oude emoties opruimt, weer de baas wordt over je eigen gedachten, in contact komt met je intuïtie en je gevoel(skompas). En dat is, als je nu nog vanuit je hoofd leeft, een ongekende verandering die je daarna nooit meer kwijt wilt. Je leert hoe je je voor de rest van je leven op een gezonde manier met je emoties kunt omgaan. Hierdoor zul je lichter en sterker in het leven staan, met veel meer energie tot gevolg. Het onderdrukken van je emoties kost namelijk heel veel energie en maakt je dood en doodmoe. Dat is dan achter de rug. Wil jij binnen 5 weken weer vanuit je gevoel leven? Klik dan hier>>

Wanneer kun je weer luisteren naar je gevoel?

Zodra je jezelf hebt bevrijd van je onverwerkte emoties, hoef je niet meer continu in je hoofd te leven. Je wilt je lichaam weer voelen en dat gaat dan ook vanzelf.

‘Volg je gevoel’ heeft betekenis gekregen

Als je schoon bent van onverwerkte emoties pik je de signalen in je lijf die je vertellen wat goed voor je is en wat niet, gemakkelijker op. Je beschikt weer over je intuïtie. En zodra je herkent wat je in je lichaam voelt en wat voor jou de juiste richting is, is het ook wijs om er naar te handelen. Want daardoor word je al heel snel een gelukkiger mens. Tegenslagen kun je gemakkelijker opvangen door de emoties wel te voelen en je gevoel geeft je telkens weer het duwtje in de richting hoe je je leven daarna het beste kunt oppakken. Gemakkelijk? Tja, eerst niet, maar daar helpen we je natuurlijk bij. En daarna? Ja, veel gemakkelijker én gelukkiger, op vele fronten!


Reacties
Categorieën