Mannelijke en vrouwelijke energie in balans
Caroline Bun
05/05/2022
7 min
0

Mannelijke en Vrouwelijke Energie in balans?

05/05/2022
7 min
0

Wij beschikken over mannelijke en vrouwelijke energie. Zo zijn we geboren. Tijdens ons leven kan de balans, waarmee we zijn begonnen, verstoord raken.

De oorsprong van je mannelijke en vrouwelijke energie

Laten we eerst eens wat meer vertellen over wat mannelijke en vrouwelijke energie is. Samen is het jouw totale energie die je bij de conceptie hebt meegekregen. Je voelt je als mens het meest evenwichtig als je mannelijke en vrouwelijke energie in balans is. Dan ervaar je veerkracht, kun je gemakkelijk aanvoelen wat er nodig is en sta je stevig in je schoenen.

Op het moment dat je mannelijke en vrouwelijke energie in balans is, voel je je zacht én sterk. En niet te vergeten, je zit dan goed in je gevoel. Hierdoor kun je, terwijl je geheel bij jezelf bent en blijft, je ‘innerlijk’ voelen en tegelijkertijd in contact treden met een ander. Dus je hebt dan zowel contact naar binnen als naar buiten. De vrouwelijke energie voor het contact naar binnen en de mannelijke energie voor het contact naar buiten.

Profiteren van je mannelijke en vrouwelijke energie

Mannelijke energie en vrouwelijke energie is allebei even belangrijk. Je hebt kracht en zachtheid nodig in je leven. Zo heb je ook beide energieën nodig in je werk, bijvoorbeeld als je leiding geeft of samenwerkt. Eigenlijk kunnen we rustig stellen dat mannelijke en vrouwelijke energie van groot belang is in alle intermenselijke relaties. Als je mannelijke en vrouwelijke energie in balans is lopen vriendschappen en alle andere sociale contacten soepel omdat je je ontspannen voelt en anderen moeiteloos aanvoelt zonder jezelf te verliezen. En uiteraard is een gezonde balans in je mannelijke en vrouwelijke energie ook wezenlijk voor de beleving van je levensenergie en seksualiteit. Je kunt dit ook omdraaien. Als je seksuele energie stroomt komt dit je mannelijke en vrouwelijke energie ten goede.

Maar wat is mannelijke en vrouwelijke energie eigenlijk? Waarom hebben we beide energieën nodig? En wat kun je er aan doen als de balans ontbreekt? 

Mannelijke energie

Mannelijke energie helpt je om zichtbaar te zijn in de wereld. Het is een energie die leidt tot daadkracht, grenzen stellen (voor jezelf opkomen), en zorgt ervoor dat je ondernemend bent en tot initiatieven komt.

Vrouwelijke energie

Vrouwelijke energie is van nature meer naar binnen gericht, naar ons gevoelsleven. En daar waar die naar buiten is gericht, ziet die toe op het innerlijk van de anderen. Het is een zachte, ontvankelijke, verbindende en een sociale energie.

Balans in mannelijke en vrouwelijke energie

Wanneer je vrouwelijke en mannelijke energie in balans is, voel je je prettig en op je gemak in je omgeving, voel je anderen en je omgeving gemakkelijk aan en kun je je handelen hierop afstemmen. Dan haal je alles uit jezelf wat er in zit, kun je je gemakkelijk verbinden met anderen zonder jezelf daarin te verliezen, je voelt aan wat goed en niet goed voor je is en je kunt daardoor gemakkelijk de juiste keuzes maken. Bovendien heb je dan ook voldoende daadkracht om in actie te komen en door te zetten tot het einde.

Zodra je mannelijke of je vrouwelijke energie overheerst, ontbeer je vaak de benodigde zachtheid of kracht.

Mannelijke energie domineert

Als je mannelijke energie domineert zul je naar alle waarschijnlijkheid erg veel nadruk leggen op het bereiken van doelen, hoe je wilt worden gezien in de buitenwereld en op succes en erkenning door anderen. Hierdoor wordt je vrouwelijke energie onderdrukt, waardoor je het contact met je gevoelsleven en daardoor met jezelf en de ander verliest.

Bij een overdosis aan mannelijke energie ben je eerder gefocust op het doel en minder op het proces, dus hoe je het doel bereikt. Je zult dan eerder waarde hechten aan het aanzien van anderen dan aan de impact van je handelen op anderen. Je mist dan de empathie die je nodig is voor een menselijk handelen.

Dit leidt ertoe dat je je houvast meer buiten jezelf dan in jezelf zoekt. Je probeert steeds te presteren en succesvol te zijn, het liefst wil je het beste zijn van allemaal.

Gespannenheid en te weinig rekening houden met de ander

Zo kan er gemakkelijk gespannenheid ontstaan door de angst niet te bereiken wat je wilt. Bovendien kan hierdoor gemakkelijk voorbij worden gegaan aan de menselijke / emotionele aspecten van anderen met het oog op het door jou beoogde doel.

Onzekerheid

Door het belang dat wordt gehecht aan het aanzien naar buiten toe, zal je de indruk willen wekken dat je heel sterk en krachtig bent. Dit om de van binnen heersende onzekerheid zoveel mogelijk te onderdrukken en te verbergen.

Moeite met verbinden

Mensen met teveel aan mannelijke energie hebben moeite om te voelen, hun hart te openen, zich emotioneel te verbinden met een ander, moeite om zich kwetsbaar te tonen en controle los te laten. Een symptoom hiervan is het voortdurend druk (willen) hebben en de neiging om ideeën en plannen heel snel in handelen om te willen zetten.

Stress

Door een overschot aan mannelijke energie of een tekort aan vrouwelijke energie, ben je geneigd om te veel te denken, te piekeren en zorgen te maken. Dit leidt tot rusteloosheid, stress, een gevoel van leegte en het ontbreken van bezieling en plezier in dat wat je doet.

Overschot aan vrouwelijke energie

Met een overschot aan vrouwelijke energie of een tekort aan mannelijke energie is iets je snel te veel. Het zorgt voor overprikkeling, omdat je te veel met anderen bezig bent. Grenzen stellen is dan moeilijk, omdat de mannelijke kracht, die je daarvoor nodig hebt, ontbreekt. En de disbalans in je mannelijke en vrouwelijke energie geeft je een wankel gevoel waardoor onverwerkte emoties gemakkelijker omhoog komen.

Overprikkeld

Door je vrouwelijke energie kun je je gemakkelijk inleven in anderen en diep in je eigen gevoelens zinken. Als je je eigen gevoelswereld onvoldoende kent, je eigen gevoel en emoties te weinig toelaat, en te veel op anderen bent gericht, raak je overvol en overprikkeld. De emoties van anderen zetten jouw emoties in beweging en doordat je je eigen gevoelswereld onvoldoende kent, raak je hierdoor verward.

‘Please’ gedrag

Als de vrouwelijke energie de mannelijke energie domineert kan dit er toe leiden dat je te veel met anderen bezig bent. Een zachte zorgzame kant, gecombineerd met te weinig eigenwaarde leidt gemakkelijk tot ‘please’ gedrag.

Omdat je niet genoeg met je zelf en je eigen gevoel verbonden voelt, raak je de grond onder je voeten kwijt, waar je onzeker van wordt. Je wilt graag goed doen, maar vergeet jezelf.  Er is dan sprake van onvoldoende verbinding met de mannelijke energie in jezelf, waardoor je niet voor jezelf kunt opkomen en je innerlijke (daad)kracht mist.

Onzichtbaarheid

Wanneer je vrouwelijke energie domineert, keer je te veel naar binnen. Je raakt angstig voor wat er om je heen gebeurt en richt je uit veiligheid alleen op je eigen kleine wereld en verantwoordelijkheden. Je sluit je af voor de wereld om je heen en wordt liever niet opgemerkt of gezien. Dat voelt dan bedreigend. Je neemt je plek niet meer in en kunt niet meer laten zien wie je bent.

De voordelen van balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie

Als je jouw vrouwelijke en mannelijke energie ruimte geeft, houden deze elkaar in balans. Dan waardeer je je zachtheid en je gevoeligheid. Hierdoor voel je de mensen om je heen aan, zonder jezelf daarin te verliezen. Tegelijkertijd voel je de daadkracht en het vertrouwen om naar je gevoel te luisteren en er naar te handelen. Je durft er voor uit te komen, zonder jezelf te hoeven overschreeuwen.

Pas als je je veilig voelt door voldoende mannelijke energie, kun jij je hart openen en je vrouwelijke energie laten stromen. Dan kun je je hart verbinden met je denken en je doen, essentieel voor jouw levensgeluk.

Wil je aan de slag met je emoties en gevoel? We hebben een beproefd  online programma: Van Gedachten naar Gevoel dat jou gaat helpen je balans te vinden.

De online training: ‘Van Gedachten naar Gevoel’ brengt je terug naar je ware zelf. Het biedt je de kans om je rugzakje met onverwerkte emoties te verwerken en dus te legen. In deze training ga je stap voor stap meer op je eigen gevoel vertrouwen. Dit met het grote voordeel dat je gemakkelijker keuzes kunt maken die goed voor je zijn en bijvoorbeeld ook weer liefde kunt voelen voor je zelf, liefde kunt ontvangen en geven.  Je komt zo weer terug bij je oorspronkelijke zelf, zoals je in oorsprong bent geboren. Dit komt doordat je jezelf in deze training schoonmaakt van de emotionele ballast die je in je loop van je leven hebt opgebouwd. Een jaar lang heb je toegang tot alle materie en kun je die je op een moeiteloze manier eigen maken, waardoor je er de rest van je leven veel aan hebt.

Mannelijke en vrouwelijk energie in balans brengen met het online programma: Van Gedachten naar Gevoel

  1.  Ontdek je onzekerheden (angsten), zie die onder ogen en voel ze. Verzacht daar waar je verhard bent.
  2. Leer je eigen gevoelswereld kennen en ken die de waarde toe die het verdient.
  3. Besef en laat in je gevoel binnen komen dat jij evenveel waard bent als ieder ander, je bent niet meer en niet minder waard.
  4. Vertrouw op en luister naar je gevoel.
  5. Neem je plek in zonder je kleiner of groter te maken.
  6. Stel je vanuit dit open voor je omgeving en doe wat goed voelt en doe niet wat niet goed voelt.
  7. Lukt het je niet om 1 t/m 6 zelf voor elkaar te krijgen, maar is dit wel wat je wilt? Start dan met ons online programma: Van Gedachten naar Gevoel  
Reacties
Categorieën