Onrustig gevoel kwijtraken
Emoties
Caroline Bun
Emoties
12/01/2021
4 min
0

Onrustig gevoel kwijtraken

12/01/2021
4 min
0

Onrustige gevoelens met of zonder reden

Al vanaf mijn eerste paardrijles had ik van tevoren een onrustig of zenuwachtig gevoel. Dit sloeg op mijn darmen, en zorgde ervoor dat ik iedere woensdagmiddag en later, toen ik naar de middelbare school ging, de zaterdagochtend acute buikpijn kreeg. Ik was gek op paardrijden, maar tegelijkertijd was ik ook nerveus voor wat komen ging. En toen ik een paar jaar terug weer ging lessen, was het er weer. Geen idee waarom, maar het nerveuze gevoel overviel me zodra ik mijn rijkleren aantrok en was pas verdwenen zodra ik op het paard zat.

Er zijn een oneindig aantal situaties waarin mensen een onrustig gevoel krijgen. Om maar wat te noemen: autorijles, op reis gaan, een date, jezelf moeten voorstellen in een groep, je eigen verjaardag vieren, een spreekbeurt, presentatie of een examen. Al jarenlang spreek ik mensen over hun twijfels en onzekerheden, En wat me hierbij opvalt is dat iedereen deze onrustige gevoelens kent. Sommigen ontkennen dat in eerste instantie. Maar, als je dan wat meer op het onderwerp ingaat, blijkt zelfs de persoon met stalen zenuwen toch ook een situatie te kennen waarin het onrustige gevoel de kop op steekt.

Zenuwachtigheid  en onrust is menselijk en kan dus de beste overkomen. Het is zo’n gevoel dat je ineens kan overvallen. Als dat gebeurt begint het plotseling van binnen te trillen, lichtjes of soms best heftig. Dat onrustige gevoel kan je zelfs helemaal overnemen. Daar lijk je dan geen invloed op te hebben. Althans dat voelt zo.

Je kunt zenuwachtig zijn over iets. Dan weet je dat er een verband is tussen het onrustige gevoel en dat wat komen gaat, zoals in mijn voorbeeld over het paardrijden. Maar het komt ook voor dat je ineens wordt overvallen door een onrustig gevoel en niet weet waarom het gebeurt. Je bent zenuwachtig zonder reden. En dat biedt vaak de grootste uitdaging. Tegenwoordig lijkt het dat iedereen het liefst alles wilt kunnen begrijpen waarom iets gevoeld wordt. Maar juist dat willen begrijpen zorgt ervoor dat je niet aan het belangrijkste toekomt. Het simpelweg toestaan van wat je voelt. Het willen snappen van iets dat niet te begrijpen valt, leidt juist tot frustratie, verzet en kopzorgen. En zo brengt het je verder van je doel af. Het kwijtraken van de zenuwachtigheid of onrust.

Onrust voelen bij het wakker worden

Een bekend fenomeen is dat mensen wakker worden met een onrustig gevoel. Midden in de nacht of in de ochtend. Dit vinden ze moeilijk, gaan hierover piekeren, en dan komen ze niet meer in slaap. Uiteraard leidt dit tot vermoeidheid wat het gemaal in het hoofd doet verergeren en als dit niet wordt doorbroken, kom je snel in een neerwaartse spiraal terecht.

Als we kijken naar alle mensen die we hebben gesproken en hebben begeleid, zien we het volgende. Er zijn mensen die zich niet meer afvragen waarom ze iets voelen. Die zien het als een gegeven. Zo van ‘het is zo’. Daarnaast zijn er mensen die op zoek gaan naar een verklaring voor dat wat ze voelen. Deze laatstgenoemde groep ervaart meer onrust en houdt hun zenuwachtige gevoel in stand. Zodra de ‘waarom’ vraag niet meer wordt gesteld, dalen de dwarrelende gedachten neer. Wat er dan overblijft is alleen het zenuwachtige gevoel. Een gevoel dat gevoeld wil en moet worden om het kwijt te raken. Daar moet de aandacht dus op gericht worden. Maar wel zonder oordeel. .

Iedereen die iets van dit gevoel vindt, zoals vervelend, stom, eng, irritant of iets anders, creëert door dit oordeel verzet tegen het onrustige gevoel. Vaak wordt de onrust hierdoor nog vervelender, en door het verzet hou je de onrust in je lichaam vast. Dit betekent dat je het gevoel niet kwijt raakt. Als je hier vaker tegenaan loopt, stapel je steeds meer onrust in je systeem op. Dan raak je op den duur overprikkeld, gestrest en oververmoeid. Die vermoeidheid wordt versterkt doordat je de onrust onderdrukt wat veel energie kost.

Tips voor het weghalen of laten verdwijnen van een onrustig gevoel

Goed, dit alles gezegd hebbende, heb ik een aantal tips voor je. Als je onderstaande tips consequent toepast, zal je de onrust die in je naar boven komen, verwerken en leren dat ook onrust maar een gevoel zijn die uit zichzelf kunnen verdwijnen.

1: HET IS WAT HET IS, NAMELIJK EEN ONRUSTIG GEVOEL

2: WIL WAT JE VOELT NIET VERANDEREN

3: BLIJF HET VOELEN ZOLANG HET ER IS, OOK ALS HET DUIDELIJKER VOELBAAR WORDT, WANT DAN KAN ER ZOVEEL MOGELIJK UIT

4: LUKT DIT JE NIET ALLEEN, LAAT JE  HELPEN DOOR CAROLINE IN DE ONLINE TRAINING VAN GEDACHTEN NAAR GEVOEL  OF MAAK EERST EEN TELEFONISCHE KENNISMAKINGSAFSPRAAK.

Onrustig gevoel rond het hart

Wat ook vaak voorkomt is dat mensen een onrustig gevoel rond het hart voelen. Angst en onrust laten zich meestal voelen op de borst. Een onrustig gevoel komt vaak voor als emoties onderdrukt worden. En dit onrustige gevoel wordt dan vaak weer vertaald als zenuwachtigheid. Het is dan belangrijk deze onrust aandacht te geven en te doorvoelen. Grote kans dat er ook andere emoties aan de oppervlakte komen die dan ook nog gevoeld willen worden.

Wanneer goed om je gedachten te verzetten?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat onrust of zenuwachtigheid de kop op steken omdat je tegen iets opkijkt. De welbekende angst voor het onbekende. In zo’n geval wordt de onrust groter naarmate er meer over gedacht wordt, vooral over wat er verkeerd kan gaan. Met je denken kun je veel in jezelf teweeg brengen. Het kan zelfs leiden tot paniekaanvallen of hartkloppingen. Het is dan belangrijk om weer de regie te pakken over je gedachten. Het is dan tijd om je gedachten te verzetten.. Heb je hulp nodig om weer de baas te worden over je gedachten? Pak je probleem direct grondig bij de wortel aan en kies voor ons zeer complete en beproefde programma Van Gedachten naar Gevoel. Hier vind je meer informatie over onze online training: Van Gedachten naar GevoelReacties
Categorieën