wandelend hoofd
Rust in je hoofd
Caroline Bun
Rust in je hoofd
02/19/2024
3 min
0

Uit je hoofd komen

02/19/2024
3 min
0

Een wandelend hoofd

Als je het leven vanuit je hoofd beleeft, beleef je het leven niet echt. Waarom? Omdat je dan het leven bij elkaar denkt. Wil je het leven echt beleven dan is het tijd om uit je hoofd te komen en je lichaam erbij te betrekken. Als je uit je hoofd komt en in je lijf zakt, kun je het leven aanvoelen. Zolang je het leven beschouwt, vooral van alles wat je ervan vindt - er een mening of oordeel over hebt - of houvast zoekt in kennis en alle probeert te snappen, ontgaat je de belevenis die het leven je elk moment biedt.

Even een voorbeeld. Als je je zintuigen openzet kun je je omgeving horen, ruiken, zien, voelen en proeven. Voor een optimale beleving is het nodig om je gedachten uit te schakelen. Het is niet voor niets dat je iemand zijn ogen ziet sluiten als diegene intens wil proeven hoe iets smaakt, of een geur wilt opsnuiven. Dit is min of meer een automatisme. Willen we iets intens beleven dat willen we één ding ervaren. En zo is het ook met voelen.

Gevolgen van uit je hoofd komen

Als je uit je hoofd komt, kom je in dat deel van je terecht, dat onder je hoofd hangt. Je lichaam. Je lichaam geeft je de hele dag door signalen, signalen die je vertellen hoe het met je gaat. Denk aan je lichaamstemperatuur. Heb je het te warm, te koud of juist goed. Heb je genoeg gedronken? Is je mond droog? Heb je genoeg gegeten? Heb je een knorrende maag. Of heb je juist te veel tot je genomen. En hoe zit het met je lichaamshouding. Zit je scheef, onderuit gezakt, of al te lang in dezelfde houding en is je lichaam ergens gespannen of een beetje stram? Heb je bijvoorbeeld pijn in je nek of schouders, zonder dat je daar erg in had.

En hoe is je energielevel? Voel je je uitgerust? Of ben je moe? En waar voel je die moeheid? Is het lichamelijk of juist geestelijk?

Als je je aandacht in je lichaam richt, kun je ervaren hoe het echt met je gaat op dit moment. Lichamelijk maar ook emotioneel. Ben je vrolijk? Gespannen? Verdrietig? Angstig? Boos? Geïrriteerd? Eenzaam? Onrustig? Of is het iets anders?

Alleen als je bewust bent van wat je voelt kun je er iets aan doen. En gek genoeg, moet je niet van je voelbare emotie af willen. Althans niet nu direct. Dat werkt namelijk niet. Ja, je kunt je emotie wel wegduwen, maar dan zit die nog steeds in je en komt die binnenkort weer naar boven. Daar ben je niks mee geholpen. Lees even door, dan begrijp je wat je echt goed gaat helpen.

Uit je hoofd komen, door te voelen

Als je je aandacht in je lichaam richt en opmerkt wat daar gebeurt, dan heb je een belangrijk begin gemaakt. Een begin waarmee? Dan begin je met het opruimen van je oude emoties die je tot nu toe in jezelf hebt opgespaard. En zonder dat je daar misschien erg in had hebben die opgespaarde emoties ervoor gezorgd dat je in je hoofd hebt geleefd en dat je energiepeil lager is dan je zou willen. De uitweg (de weg uit je hoofd en naar meer energie én naar een ontspannen gevoel in je lijf) is dit: sluit voor een moment even je ogen, constateer wat je voelt in je lichaam, blijf je aandacht daar op richten en wil het niet weg hebben. Blijf het voelen en volg wat je voelt met nieuwsgierigheid. Eerst zal dat wat je voelt vaak meer worden, maar als je dit blijft doen, dan verdwijnt het. En dan is de emotie die je eerst voelde echt weg.

Dit kun je doen met alles dat al voelbaar is, dus ergens aan de oppervlakte ligt. Om dit nu in een keer in je eentje op te pakken blijkt voor velen nog best een opgave. Om die reden hebben we een Geleide Meditatie voor je die je hier in begeleidt. Als je deze Geleide Meditatie regelmatig luistert zul je groot resultaat behalen in het opruimen van de voelbare oude emoties.

Wil je nog een flinke stap verder met een grote schoonmaak, begin dan met de online training Van Gedachten naar Gevoel. Hierin leer je alles dat je op het gebied van zelfontwikkeling nodig hebt. Je leert emoties te verwerken, op je gevoel te vertrouwen en hoe je de regie pakt over je gedachtenwereld.

Ben benieuwd wat je hiervan vindt en hoe het jou hiermee vergaat....

Reacties
Categorieën