Seksueel bevrijd
Seksualiteit
Caroline Bun
Seksualiteit
11/01/2021
2 min
0

Seksueel bevrijd

11/01/2021
2 min
0

Geblokkeerd in je seksualiteit

Wij mensen zijn ontstaan uit seksualiteit. Seksualiteit is alleen daarom al iets natuurlijks. Desalniettemin voelen veel mensen zich hierin geremd. Dit terwijl je lichaam er voor is gemaakt om veel te voelen. En dit voelen kan heerlijk zijn als je je seksueel vrij voelt.

Als je in je gevoel bent geblokkeerd door wat voor reden dan ook, kan dit gevolgen hebben voor je seksuele beleving. Hetzelfde geldt wanneer je denken de overhand heeft boven je gevoelsleven.

Blokkades kunnen bijvoorbeeld zijn ontstaan door een slecht zelfbeeld of angstige seksuele ervaringen zoals verkrachting, incest of ongewenste dominantie. In geval van een slecht zelfbeeld kan schaamte en onvoldoende zelfacceptatie je belemmeren om vrijuit te kunnen genieten. Blokkades die gelinkt zijn aan angst, verdriet en boosheid kunnen er voor zorgen dat je je gevoel hebt uitgezet maar ook dat je seksuele energie niet meer vrijelijk stroomt.

Schaamte

De schaamte die je wellicht kent, kan je tegenhouden hierin hulp te zoeken. De nare herinneringen wil je het liefst uitwissen waardoor je afstand neemt van (seksuele) intimiteit.

Als dit op jou van toepassing is, lees dit dan goed. Ook jij kunt jezelf bevrijden van je seksuele remming. Wat daar voor nodig is, is dat je niet langer weg wilt van de emoties uit het verleden die nog in je huizen. Door de emoties wél te voelen, haal je de gebeurtenis niet terug. Die is gelukkig achter de rug, die heb je overleefd. Als je jouw emoties van toen doorvoelt, raak je ze alsnog kwijt. Soms is het nodig om de gevoelens eerst los te maken. Dat hoeft niet door terug te gaan naar de herinnering van toen. Als die oude emoties maar weer in beweging komen, kun je ze voelen en daardoor verwerken. Het is even doorzetten, maar eenmaal verwerkt, zul je je krachtiger en vrijer voelen dan ooit.

Seksuele bevrijding

En dan is er ook nog de situatie dat je zo’n denker bent geworden, dat je denken je gevoel ‘on hold’ heeft gezet. Dan is genieten van seks moeizaam tot onmogelijk. Je kunt meer vanuit je gevoel gaan leven, door je aandacht op je lichaam te richten en daar je aandacht te houden. Maar dat zal voor een verfent denker niet een, twee, drie lukken. Op langere termijn is leven vanuit je gevoel zeker een route die je gelukkiger zal maken. Op korte termijn kun je ‘je denken’ op een andere manier aanwenden, door te fantaseren. Door je gedachten te verzetten naar voor jou fijne en seksueel opwindende gedachten. Dan zul je je gevoel in je lichaam aanzetten en kun je al snel meer en meer genieten. Is het nog moeilijk om zelf te fantaseren, laat je helpen door voor jou opwindende foto’s of filmmateriaal. Je lichaam kan dit zetje nodig hebben om tot seksuele bevrijding te komen.

Seks kan juist heel ontspannend zijn en de manier om dicht tot elkaar te komen. Wees open en eerlijk naar jezelf over wat je verlangens zijn. Daarmee stel je je gevoel open. En door dat te doen, doe je recht aan het wezen dat je bent: een gevoelswezen. En de volgende stap is open een eerlijk zijn naar je partner. Geen taboes, maar juist alles bespreekbaar maken. Dat is spannend en seksueel bevrijdend.

Wil jij ook de stap zetten naar het verwerken van je emotionele ballast uit het verleden, je comfortabel voelen in jezelf en kunnen vertrouwen op je gevoel? Start dan vandaag nog met onze online training: 'Van Gedachten naar Gevoel'Reacties
Categorieën