last van boosheid, agressie, woede-aanvallen
Emoties
Caroline Bun
Emoties
03/10/2024
5 min
0

Last van agressie, boosheid en woede-aanvallen?

03/10/2024
5 min
0

Explosief door agressie, boosheid of woede-aanval

Herken je dit, dat je min of meer wordt overgenomen door een innerlijk gevoel van woede of boosheid en dat dit zich uit in agressie? Je hebt jezelf niet meer in de hand. Het gevoel neemt je over. Het wordt zwart voor je ogen en je bent niet meer voor reden vatbaar. De in je opgebouwde frustratie is dermate groot dat het ontploft en je niks anders meer kunt doen dan op een destructieve manier uiting geven aan je woede. Helaas, want achteraf kun je spijt hebben van wat er gebeurd is, maar de schade door je agressieve gedrag is dan al veroorzaakt. Je agressieve gedrag kan allerlei schade aanbrengen, bijvoorbeeld aan je relaties, je imago en je zelfvertrouwen. Lees even door, want hier is wel iets wezenlijks aan te doen.

Hoe ontstaat agressie, boosheid of een woede-aanval?

Agressie en woede-aanvallen bouwen zich in je op doordat je op een ongezonde manier met je emoties omgaat. Dit kan gebeuren doordat je je bijvoorbeeld als mens vaak onbegrepen hebt gevoeld. Er werd misschien geen ruimte gegeven voor jouw gevoelens, wensen en verlangens. En als je dan niet in staat was om je in woorden uit te drukken, of als  dat wat je zei niet werd begrepen, of je gedwongen voelde tot iets dat je niet wilde, óf als jijzelf slecht werd behandeld door iemand, is het best logisch dat je je gefrustreerd voelde en voelt,  en boosheid in jezelf hebt opgebouwd. Hierdoor voel je je slecht en in je pogingen om hieruit te komen, loop je telkens tegen een muur op. Als je boosheid in jezelf opkropt, komt er vroeg of laat een moment dat die boosheid er uit wil. Als je - op het moment dat je explodeert - vooral wordt veroordeeld over je gedrag en de gevolgen van je agressie voor anderen centraal staan, leidt dit tot nog meer frustratie en woede in jou. Je komt op deze manier in een negatieve spiraal terecht die moeilijk is om te doorbreken. Als er niemand in je omgeving in staat is om met compassie naar je te luisteren en de kracht heeft om je hierin op een liefdevolle en begripvolle manier te begrenzen en daarnaast jou de 'tools' niet kan aanreiken om deze negatieve spiraal te doorbreken, zul je hier - in je eigen belang - zélf iets aan moeten doen. Tenminste, als je niet een speelbal wil blijven van je eigen onverwerkte emoties en je leven op de rit wil krijgen.

Wat je kunt doen om de agressie, boosheid en woede kwijt te raken

Jouw gevoelsleven is veel rijker dan alleen je boosheid. In jou leeft bijvoorbeeld ook verdriet, angst en eenzaamheid, én niet te vergeten, onder dit alles ook vreugde. Zoals voor velen is het voelen van verdriet en angst onprettig en wil je dit het liefst niet voelen. Het nadeel daarvan is dat je niet echt laat zien wat er in je leeft en dat je ook deze gevoelens opkropt en deze je ook frustreren. Dus je legt een laag van frustratie en boosheid bovenop je zachte emoties als verdriet en angst. En besef goed dat je je alleen beter gaat voelen als je de zachte en kwetsbare emoties zoals verdriet en angst, maar ook je hardere emoties zoals boosheid en woede, in jezelf toelaat én geen enkele emotie in jezelf afkeurt. Niet afkeuren betekent niet dat je jezelf een vrijbrief geeft om de agressie die je in jezelf voelt, uit te leven. Het betekent dat je de in jou aanwezige emoties in jezelf toestaat en weer gebruik gaat maken van je aangeboren systeem van emotie-verwerking. Dat leg ik hierna uit.

Wat je gaat helpen is om in je eigen veilige omgeving aandacht te geven aan de in jou levende emoties. De bedoeling van emoties is namelijk dat je ze wel voelt, want alleen dan krop je ze niet langer op. En je kunt ze alleen niet meer opkroppen als je de emoties in jezelf toestaat door ze wel te willen voelen in je lichaam. Het wonderlijke effect hiervan is dat emoties die je in jezelf opmerkt, aandacht geeft en blijft voelen (zonder er tegen te vechten) letterlijk uit je bewegen. En als een emotie uit je is bewogen ben je dat stukje emotie kwijt. Zo verwerkt een mens emoties. Het uitleven van je emotie, daarentegen, zorgt er voor dat je nog meer emoties aanmaakt. Als je boos bent, en je uit dit met schreeuwen en bijvoorbeeld met een hardhandige handeling naar degene op wie je boos bent, wakker je hiermee nog meer boosheid in jezelf aan. En nadien wordt je in beslag genomen door alles dat hierdoor is veroorzaakt en kom je aan de verwerking van je oorspronkelijke boosheid en de nieuwe emoties niet toe. Zo wordt alles alleen maar erger.

Je emoties leren herkennen en toestaan in jezelf

Dus wat echt nodig is, is dat je leert om emoties in jezelf tijdig te herkennen, en deze in jezelf te voelen zonder er uiting aan te geven of uit te leven. Tenzij je jezelf op dat moment in veiligheid moet brengen of het in het belang van jezelf nodig is om je grens aan te geven. Dan handel je wel eerst -proportioneel- alvorens je je emoties in jezelf gaat voelen.

Een voorbeeld. Er wordt iets tegen je gezegd waardoor de in jou opgekropte woede dreigt te ontploffen. Je zegt dan alleen dat je die opmerking je raakt en even de tijd nodig hebt om dit te verwerken. Dan (het liefst in een andere ruimte) dwing je jezelf om stil te zitten en je aandacht te richten op de in jou voelbare woede. En terwijl je doodstil zit, vind je het oké dat de woede in jou rondwaart en voelbaar is. Je wil deze woede niet weghebben, je wil het niet veranderen en je houdt je aandacht in jezelf gericht op dat wat je voelt. Elke gedachte die in je opkomt over wat er net gebeurd is, wuif je direct weg. 'Nee, nee, nu niet, eerst voelen wat er in me gebeurt.' En als je dat voor de volle 100% doet, zul je iets wonderlijks meemaken. Je zult na een paar minuten merken dat de woede in jou zich verplaatst en uiteindelijk uit je verdwijnt. Dan heb je deze woede verwerkt.

 
Opgekropte emoties opruimen

Dit wat ik zojuist beschreven heb, is - zeker als je dit nog nooit hebt gedaan - iets dat je jezelf moet aanleren. En daar heb je wat hulp bij nodig. En als je dit liever helemaal in je eentje wilt doen, dan hebben we hiervoor een programma dat je thuis helemaal in je eigen tijd kunt doorlopen. Al velen hebben dit gedaan, waardoor hun boosheid verdween als sneeuw voor de zon. Je wordt begeleid door je gevoelsleven en je leert op een andere manier met je gedachten om te gaan. Een manier waardoor jij de regie gaat pakken over je denken en je je opgekropte emoties opruimt. Daarna kun je veel beter voelen wat goed is voor jou en een nieuwe richting geven aan je leven. Je kunt dan weer zuiver voelen. Als je boosheid voelt, zal die boosheid in verhouding staan tot de gebeurtenis van dat moment. Je bent dan immers bevrijd van je oude emoties. Als je niks verandert aan je huidige gemoedstoestand zul je telkens weer geraakt worden in je woede door mensen en gebeurtenissen om je heen, en dan komt hier nooit een eind aan. Zo breng je jezelf steeds verder in de problemen. Tijd om dit te keren. Gun jezelf een andere koers. Het vergt enige discipline, maar dit doe je niet voor een ander maar voor jezelf. Je leeft maar één keer, dus gun jezelf de rust in je hoofd en jezelf waardoor er ruimte is voor geluk en genieten.

Hier vind je informatie over het programma waar ik zojuist over schreef: Van Gedachten naar Gevoel


Reacties
Categorieën