Innerlijk kompas
Keuzes maken
Caroline Bun
Keuzes maken
03/17/2024
2 min
0

Angst om teleur te stellen

03/17/2024
2 min
0

Sociaal wenselijke keuzes

Er kwam eens een arts bij me in de praktijk die vast liep in haar relaties. In de gesprekken met haar kwam naar voren dat ze niet gelukkig was in haar leven. Haar vader die ook arts was, had gevoelsmatig nog een grote invloed op haar, ondanks dat ze qua leeftijd al lang volwassen was. In de relatie met haar man vond ze geen vreugde en ook haar werkrelaties liepen stroef.

Ze had wel allerlei ideeën in haar hoofd, maar de angst om teleur te stellen, te falen en de angst om de verkeerde keuzes te maken was zo groot dat het haar lam legde. Ze had het gevoel dat ze vooral veel sociaal wenselijke keuzes in haar leven had gemaakt, maar ze kon maar niet de kracht in zichzelf vinden om haar leven te keren.


Ze ging hier niet uitkomen door er over te blijven praten met Jan en alleman. Wat ze nodig had was de antwoorden niet meer buiten zichzelf maar in zichzelf te vinden. Een logisch verhaal toch? Maar dan. Hoe vind je antwoorden in jezelf?

Antwoorden vinden in jezelf

In jezelf is een breed begrip. In jezelf kan worden gedomineerd door overdenkingen. En het interessante aan overdenkingen is dat die alle kanten kunnen belichten. En dan heb je een hoop keuzes met gevolgen, zowel voor- als nadelen. Dat wordt dan een proces van wikken en wegen waar je alleen uitkomt door uiteindelijk - omdat je het getwijfel zat bent - een knoop doorhakt. Maar nee, je hoofd is niet de plek waar je een eenduidig antwoord vindt wat je rust geeft. Die plek ligt lager in je lichaam. In je gevoelscentrum. En waar dat bij jou ligt, is aan jou om in jezelf te ontdekken.

Maar, er zit een dikke adder onder het gras. Antwoorden vinden in jezelf, in je gevoel is pas écht goed mogelijk als je jezelf hebt bevrijd van onverwerkte emoties. Als je bijvoorbeeld veel angst, verdriet, of boosheid in je hebt zitten door gebeurtenissen uit het verleden, dan is het onmogelijk om een zuiver gevoel bij je antwoord te krijgen.


Schoon gevoelscentrum

Zoals bij het voorbeeld van deze arts. Als zij direct in haar gevoel was gedoken en zich had afgevraagd: ‘is het goed om te stoppen met de traditionele geneeskunde’, dan zou daar een angstig gevoel doorheen zijn gekomen om haar vader niet te willen teleurstellen. Dat angstige gevoel was een oud gevoel van een meisje en niet van de volwassen vrouw die zij inmiddels was. Dus in dit voorbeeld was het voor deze arts belangrijk om eerst haar oude angst te verwerken, zich daar schoon van te maken en pas daarna, vanuit een schoon gevoelscentrum, zichzelf dezelfde vraag te stellen. Zo is ook geschied en nu doet ze iets heel anders.

Ook jij kan oude emoties in jezelf bewaard hebben die keuzes in je leven op dit moment oneigenlijk beïnvloeden. En daarmee ook je gedrag. Want feitelijk betekent dit dat je in situaties blijft hangen om bijvoorbeeld het voelen van oude angst te vermijden en dus iets blijft doen wat niet (meer) goed voor je is. Interessant nietwaar?


Wat je gaat helpen

Je kunt vandaag al een stap zetten naar je gevoelscentrum. Dit, door te starten met onze online training: Van Gedachten naar Gevoel. Hierin leer je je gevoelsleven kennen, maak je jezelf schoon van onverwerkte emoties en ben je daarna in staat om zuiver te voelen. Dan kun je voelen wat goed is voor jou, zonder belemmerd te worden door in je leven opgedane angsten. Neem afscheid van je sociaal wenselijke keuzes en begin vandaag nog met ons unieke programma Van Gedachten naar Gevoel.

Reacties
Categorieën