Keuzes maken met me hart
Of je nog maar aan het begin staat of al langer in een relatie zit. Hoe weet je of je de juiste keuze in de liefde maakt? Doe je er goed aan om voor hem of haar te kiezen? Moet je doorgaan of stoppen? Ben je bang om de verkeerde keuze te maken in de liefde? Je zou wel in de toekomst willen kijken en weten wat je het beste kunt doen… Lees hier wat je helpt als je voor een keuze staat.
In de toekomst kijken kunnen we niet. Wel kunnen we iets anders. We beschikken namelijk over een innerlijk kompas dat je helpt. Dit innerlijk kompas is je gevoel. Alleen vanuit je gevoel kun je keuzes maken met je hart. En juist bij het maken van keuzes, is je gevoel onmisbaar. Toch zitten hier nog wel wat haken en ogen aan. Misschien ben je het ‘zuiver voelen’, dat is echt goed voelen, wel verleerd. En als dat zo is, heb je op dit moment nog niet veel aan je kompas. Je kompas is als het ware verstoord. Veel voorkomende verstoringen zijn:
- je denken zit het voelen in de weg
- onverwerkte emoties zitten voelen in de weg
- angsten (ook onverwerkt) zitten liefde in de
Als je dit herkent, adviseren we je hier wat aan te doen. Dit hoeft niet lang te duren. In een paar sessies kunnen we je weer naar je gevoel brengen of volg onze online training Van Gedachten naar gevoel. Een cursus die je stap voor stap helpt om je gevoel terug te vinden en er weer op te durven vertrouwen. En als je wel al goed in je gevoel zit dan kun je het volgende eens nagaan:
Het gevoel tijdens het eerste contact of ontmoeting
Wat voelde je toen je hem of haar de allereerste keer ontmoette? Voelde alles toen goed? Of voelde je ergens een twijfel? Of voelde het zelfs niet goed? Bij twijfel of geen goed gevoel, niet doen!
Twijfel
Alle mensen die wij hebben gesproken en waarin de partner anders blijkt te zijn dan in eerste instantie gehoopt, hebben dit destijds al gevoeld. Ergens werd een twijfel gevoeld, maar om tal van redenen werd daar niet naar geluisterd. En dan een tijdje of zelfs vele jaren later, ziet die persoon zich genoodzaakt om uit die relatie te stappen. Vaak kost dat dan nog moeite ook.
Waarom? Omdat de mensen die niet naar hun gevoel hebben geluisterd, geneigd zijn om de minder leuke kanten te vergoelijken. Ze luisteren niet naar hun gevoel. De redenen daarvoor kunnen bijvoorbeeld liggen in angst om alleen te zijn. Gehecht aan die ander. Misschien zelfs verslaafd. De ander niet willen teleurstellen. Een verstrengeld leven door bijvoorbeeld een gemeenschappelijk huis, sociaal leven of juist alleen met elkaar.
Maar, als je gevoel de allereerste keer echt goed zat, dan is er waarschijnlijk iets tussen jullie aan de hand dat oplosbaar is. Dan is het zeker de moeite waard om dit samen aan te pakken. Een open en eerlijk gesprek met elkaar over wat jullie beide echt ervaren en tegenaan lopen is dan een goede eerste stap. Misschien komen jullie er samen wel goed uit. En als dat niet zo is, kan relatietherapie een uitstekende keuze zijn om je relatie weer op de rit te krijgen. Zie hierna ook onder de kop ‘De relatie loopt spaak’.
Voel het in je romp
Nogmaals, dit eerste gevoel is alleen betrouwbaar als je zuiver kunt voelen, Dus niet als je rondloopt met onverwerkte emoties. Maar als dit bij jou niet aan de orde is, dan kun je je zelf de vraag stellen: voelt het goed om een relatie met hem of haar aan te gaan? Dus het gaat er niet om wat je denkt, maar wat je voelt in je romp.
Als je wilt testen waar je dit voelt, vraag jezelf dan eerst iets simpels. Bijvoorbeeld, voelt het goed om het contact met [naam van goede vriend of vriendin] te verbreken? Check in je lichaam waar je het antwoord voelt. Dat is jouw plek waar je innerlijk kompas zich aan jou laat voelen. Test wat je ervaart als iets goed voelt. En test dan wat je ervaart als iets niet goed voelt. Dán kun je de vraag over de liefde stellen.
De relatie loopt spaak. Hoe kun je dan een keuze maken in de liefde?
Zelfs als jullie goed bij elkaar passen, kan het toch gebeuren dat de relatie op enig moment spaak loopt. Bijvoorbeeld als iets voor de ander wordt verzwegen. En één misstap kan dus veel (emoties)teweeg brengen. Het kan dus zo zijn dat je last hebt van bepaalde emoties, waardoor je niet meer bij de ander wilt zijn. De vraag is of dit werkelijk je gevoel is, of dat dit komt omdat je deze emoties nog heel hoog zitten en je ze dus nog niet hebt verwerkt. In het geval van een misstap door de ander, is het belangrijk om je emoties en je gevoel te onderscheiden. Dus denk niet te snel dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt in de liefde, Verwerk je emoties en duik dan opnieuw in je gevoel.
Emoties heb je om het leven aan te kunnen, en daarvoor is nodig dat we emoties toestaan. Alleen door ze toe te staan, verwerk je gebeurtenissen. Zo word je weer schoon en kun je verder met je leven. Dan vind je het antwoord in je gevoel of het voor jou goed is om met de ander door te gaan of niet. Om niet verstrikt te raken in je denken, wat gemakkelijk gebeurt, is deskundige hulp inroepen geen overbodige luxe. Herken je dit? Kijk dan hier voor onze relatietherapie.
Wat goed is voor jou? Dat antwoord vind je in je eigen gevoel. Mits je gevoel zuiver is.
Wat moet ik kiezen? Wil je je leven met de ander delen?
Kortom, of het goed is voor jou om je leven met de ander te delen, kun je voelen. Voelt het goed om in deze relatie te zijn of niet? Je kunt dit pas echt zuiver voelen als je geen gedachten hebt én niet wordt gehinderd door angst, boosheid of verdriet. En als je deze emoties in jezelf tegenkomt, komen deze dan voort uit gedachten of enkel en alleen uitgebeurtenissen?
Moeilijke vraag hè? Maar wel relevant. Als je emoties aanmaakt met je gedachten, komt daar nooit een eind aan. Als emoties nog in je zitten door een gebeurtenis, kun je deze emoties verwerken door ze in je gevoel toe te staan. En pas als je dit laatste hebt gedaan, ben je ze kwijt. Eenmaal schoon van deze emoties, kun je zuiver voelen of jij je leven met die ander wilt delen. Heb je hier hulp bij nodig?
Neem vrijblijvend contact met ons op