Bezorgde man kijkt uit raam
Rust in je hoofd
Caroline Bun
Rust in je hoofd
01/07/2023
3 min
0

Zorgen maken

01/07/2023
3 min
0

Zorgen maken over dat wat je niet zelf in de hand hebt

Ben je 'een kei' in je zorgen maken? Is het daardoor druk in je hoofd? En wat is het waar je je mee bezig houdt?

Kenmerkend aan zorgen maken is dat je in zekere zin in de 'wacht'-stand staat. Je bent bezorgd over grote of kleine dingen die je helaas niet zelf in de hand hebt. Helaas, omdat als je er zelf wél iets aan kon doen, je tenminste voor je gevoel grip zou hebben op de situatie. En dát is nu juist niet het geval.

Je maakt je zorgen over hoe het verder gaat. Dat is onbekend, en dát veroorzaakt vaak een onrustig, onzeker of angstig gevoel.

En door dit gevoel kun je de neiging voelen om de controle te willen pakken; iets dat feitelijk niet echt mogelijk is. J e hebt geen controle over het leven hoe graag je het ook zou willen. Je kunt inspelen op situaties en zelf de dingen doen die je goed dunkt, maar dan houdt het ook op.

Tegen beter weten de controle willen hebben

Maar desondanks gebeurt het vaak dat mensen vanuit hun behoefte aan controle, een ander op de huid gaan zitten. Dit gebeurt naar collega's, de partner, de kinderen of wie het ook is, die betrokken is in de situatie waar de zorgen betrekking op hebben. En zo wordt er nog meer spanning gecreëerd. Korte lontjes en irritaties zijn het gevolg. 

Het kan ook zijn dat je je zorgen maakt over je financiën, de continuïteit van je werk, je eigen gezondheid of over grote zaken als het klimaat, onrecht, oorlog of armoede. Er is natuurlijk genoeg aan de hand in de wereld om ons heen. En als je je daar betrokken bij voelt, en je geen rust kunt vinden in het leveren van je eigen kleine positieve bijdrage, dan heeft ook dat invloed op je levensgeluk.

Wat helpt je ingeval van pieker-gedachten?

Wat helpt je als je in beslag wordt genomen door zorgen? Hoe kom je van lam leggende pieker-gedachten af? Als je hier last van hebt, dan voelt het waarschijnlijk zo dat de gedachten je overvallen en dat je daar niets aan kunt doen. Je wordt als het ware gegijzeld door nare gedachten waardoor je niet lekker in je vel zit. Het is vermoeiend en daarnaast zit het een goede nachtrust in de weg. Ook daar word je moe van.

Je kunt je gedachten verzetten door te gaan sporten, iets lekkers te eten, of je zelf op een andere manier te verwennen, maar zodra je daarmee klaar bent, komen de gedachten weer terug. Dus er is echt iets anders nodig.

Je zult weer zélf de regie moeten pakken over je gedachten. En dat kan. Ik doe dat al jaren. Als ik merk dat bepaalde gedachten me plagen en blijven terugkomen, dan pik ik dat niet. Ik denk ze niet af en hak ze door midden. Ik zeg ferm 'nee' of 'stop' tegen deze nare gedachten. In het begin is dit hard werken, maar na een tijdje komen die gedachten minder vaak terug. Ik blijf ook die gedachten die minder frequent terugkomen aanpakken en dan gaat er een langere tijd voorbij voordat ik me ineens realiseer dat ik die gedachten al een tijd niet gehad heb :-). Echt fijn!

We leren dit eenvoudige systeem van het stoppen van je niet helpende gedachten aan onze klanten, en die hebben hier veel profijt van. Ook komt dit en heel veel andere dingen die je helpen om je fijnste leven te leven, aan bod in onze praktijk maar óók in onze online training: Van Gedachten naar Gevoel.

Effectieve en simpele tools

Al onze tools en oefeningen sluiten volledig aan bij wat je als mens bij je geboorte hebt meegekregen. Dat is dé reden waarom onze werkwijze zo effectief en tegelijkertijd simpel is. Geen ingewikkelde persoonlijke ontwikkelingstrajecten, of ellenlange trainingen die op alle facetten van het leven ingaan. Dat is niet nodig. Door het in de basis aan te pakken werkt dit door in alle facetten van het leven. 

Het gaat er namelijk om dat je de basis van jou als mens weer op orde hebt. Dat je de baas bent over je eigen gedachten én je emoties en gevoelens in jezelf de ruimte geeft waardoor je dagelijks je levensgebeurtenissen verwerkt. Zo houd je jezelf schoon en behoud je de veerkracht die je in het leven nodig hebt.

Ga lekker aan de slag met het stoppen van je niet-helpende gedachten. En als je hierbij en bij nog meer ondersteund wilt worden, maak gerust een afspraak met ons of neem onze online training dan serieus in overweging. Hier vind je meer informatie over onze online training: Van Gedachten naar Gevoel

Reacties
Categorieën